Enkele honderden actievoerders die zich zorgen maken om het klimaat hebben de hoofdingang van de autobeurs IAA in Frankfurt geblokkeerd. Zaterdag gingen 25.000 betogers hen voor.

Enkele honderden demonstranten blokkeren sinds zondagochtend de toegang van de Internationalen Automobil-Ausstellung (IAA) in Frankfurt, een prestigieuze autobeurs/-show. De politie leidt de bezoekers echter om, zodat ze alsnog de hallen kunnen betreden. De milieuactivisten gaven gehoor aan de oproep van het platform ‘Zand in de Versnellingsbak’ dat vandaag meerdere ‘creatieve burgerlijk ongehoorzame acties’ wil voeren.

‘Zand in de Versnellingsbak’ is een alliantie van verschillende actiegroepen op het gebied van klimaat, transport en globalisering. De alliantie roept op tot autovrije steden, meer ruimte om te wandelen en te fietsen en een enorm ontwikkelt en gratis openbaar vervoernet. ‘De politieke stilstand dwingt ons om het verkeer zelf in de hand te nemen’, wordt vermeld op de website.

Reeds op zaterdag demonstreerden duizenden milieuactivisten vanuit dertien steden in het kader van de Sternfahrt aan de poorten van de autobeurs, een concept dat eerder werd toegepast in Berlijn. Volgens de politie namen 15.000 mensen deel aan het protest. De organisatoren stellen het aantal deelnemers vast op 25.000, waaronder 18.000 fietsers die deelnamen aan een grootschalige rally. Voor dit doel werden delen van de snelwegen 661 en 648 tijdelijk afgesloten.

De betogers eisen onder meer dat de auto-industrie meer werk maakt van de productie van elektrische auto’s. De voorzitter van de Duitse autobranchevereniging VDA zei zaterdag op het plein voor het beursgebouw dat het goed is dat op de autobeurs discussie wordt gevoerd over klimaatbescherming en mobiliteit. Hij wees erop dat de Duitse auto-industrie de komende drie jaar 40 miljoen euro steekt in de ontwikkeling van elektrische auto’s en andere alternatieve vervoersmiddelen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
HZ
4 jaren geleden