Duizenden Koerden hebben in Maastricht gemanifesteerd tegen het ‘fascistische regime’ van Erdogan. Ook wordt de vrijlating geëist van de Koerdische leider Abdullah Öcalan.

Het motto van de manifestatie zaterdag in het Geusseltpark luidde ‘Status voor Rojava, vrijheid voor Öcalan’. Rojava is een gebied in Noord-Syrië waar de Koerden met een gedisciplineerd leger te midden in de chaos van de Syrische oorlog hun eigen autonome regio op hebben weten te bouwen met een unieke vorm van zelfbestuur. Maar nu de strijd in een eindfase lijkt te zijn beland, wordt hun project door een argwanend Turkije en onberekenbare Assad bedreigd.

Öcalan werd in 1999 tot de doodstraf veroordeeld voor het oprichten van de organisatie. De Koerden protesteerden ook tegen het afzetten van gekozen burgemeesters in Koerdische gebieden in Turkije door dictator Erdogan. Het Turkse staatshoofd liet die vervangen door mensen die volgens de Koerden aan de leiband van de ‘fascistische’ Erdogan lopen.

Şafak Arabacı veroordeelde in de openingstoespraak het isolement van Abdullah Öcalan en de Turkse bedreigingen tegen Rojava: „We verzetten ons overal, doorbreken het isolement en breken het fascisme van de Turkse staat. Het Koerdische volk wordt vernietigd, maar verzet zich al 35 jaar tegen het tweede grootste NAVO-leger. Duizenden mensen hebben zich hier vandaag verzameld en zeggen wederom dat ze zich niet zullen overgeven.”

Veel deelnemers droegen bontgekleurde vlaggen van Koerdische organisaties zoals de PKK, KCK, YPG en YPJ. Ook afbeeldingen van Öcalan waren talrijk. De manifestatie werd georganiseerd door een Koerdische koepelorganisatie in West-Europa, de KCDK-E (Kongress der kurdischen demokratischen Gesellschaft Kurdistans in Europa). Er zijn zo’n 10.000 mensen op de protestbijeenkomst afgekomen, met name afkomstig uit Duitsland.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties