Michael van Z. die via Facebook Sinterklaas met de dood bedreigde, is veroordeeld tot een week voorwaardelijke celstraf en een boete van 500 euro.

De man had voorafgaande de NPO-intocht in oktober 2018 twee afbeeldingen bewerkt en voorzien van dreigende teksten. De rechtbank in Alkmaar stelt dat hij met één van deze afbeeldingen te ver is gegaan, omdat die opgevat kan worden als doodsbedreiging. Het ging in de ogen van Van Z. om satire en vrijheid van meningsuiting, maar volgens de rechtbank gaat dat in dit geval niet op.

De gewraakte afbeelding is een bewerking van een foto van president John F. Kennedy, vlak voordat een scherpschutter hem op 22 november 1963 in Dallas doodde. Het hoofd van de president is vervangen door het hoofd van Sinterklaas, waarbij de tekst is geplaatst: ‘Voor alle fragiele kolonisten is er deze versie zonder kinderen’.

Hij verwees daarmee naar een bericht dat hij voorafgaande de NPO-intocht in Dokkum een jaar eerder op sociale media had gezet met de boodschap: ‘Zit niks anders op. We moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten. Dubbele prijs als het tijdens de nationale intocht is zodat alle kinderen er getuige van zijn, zelfs massaal onder zijn hersenen en botsplinters bedekt zitten.’ Daarvoor kreeg de recidivist een boete opgelegd.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties