Een groep burgers roept de Nederlandse overheid en de samenleving op hen te steunen in hun strijd tegen de verplichte Marokkaanse nationaliteit die bij hen ‘tot angst en onvrijheid’ leidt.

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Nederland het wervingsverdrag sloot met Marokko en de eerste Marokkaanse arbeidsmigranten naar Nederland kwamen. ‘Marokko is in die jaren altijd een rol blijven spelen in de levens van Marokkanen in dit land’, stellen de ondertekenaars van een manifest.

‘Of het nou gaat om religie, geboorte en naamgeving, sterven en erven, huwelijk en scheiding, politieke en maatschappelijke activiteiten of reizen en migreren, als Nederlander kun je niet om Marokko en de Marokkaanse wetgeving heen. Van de Marokkaanse nationaliteit kan men immers geen afstand doen.’

De opstellers van het manifest zeggen zich verbonden en solidair te voelen met het Marokkaanse volk en hun familieleden, maar niet met het regime en haar handlangers. Marokko heeft sinds de jaren ’70 een scala aan instituties in het leven geroepen ‘om Marokkanen in Nederland te bespioneren, te intimideren, te verleiden, te rekruteren, te corrumperen.’

De Amicales, de adviesraad van koning Mohammed VI (CCME), het ministerie van ‘Marokkanen in het Buitenland’, de Fondation Hassan II voor Marokkanen in het Buitenland, de Europese Raad voor Marokkaanse geleerden en televisiezender MRE24 noemen zij als voorbeelden. ‘En dit allemaal naast een zeer actieve ambassade en maar liefst vier Marokkaanse consulaten.’

Dinsdagavond houden de ondertekenaars een debat met als titel ‘De Lange Arm van Rabat’. Zij vragen de leden van het Nederlandse parlement en het kabinet initiatief te nemen tot wetsvoorstellen/-aanpassingen die leiden tot meer ruimte voor zelfbeschikking en keuzevrijheid in de Rijkswet op het Nederlanderschap.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties