Als de politiek niet binnen vier weken naar de actievoerende boeren luistert, volgen er nieuwe acties. Dat stellen agrarische organisaties tijdens een massaal bijgewoonde protestdag in Den Haag.

Voorzitter Sieta van Keimpema van de Dutch Dairymen Board (DBB), een vereniging van melkveehouders en melkverwerkende industrie, en Mischa Bouwer van de Farmers Defence Force (FDF) stelden hun ultimatum tijdens het boerenprotest dinsdagmiddag op het Malieveld. Zo’n 60.000 agrariërs uitten hun woede over het voornemen van politieke partijen om de veestapel te halveren in de strijd tegen stikstof.

Bouwers zegt dat de boeren met hun actie hebben laten zien dat ze het land plat kunnen leggen. „We hebben vanochtend met enkele duizenden tractoren aangetoond dat we een recordfile kunnen veroorzaken. Dat record kunnen we ook breken en nog eens breken”, aldus Bouwer. Ook oppert hij om Schiphol plat te leggen of de Formule 1-wedstrijden in Zandvoort. Aanwezige demonstranten reageerden strijdvaardig en enthousiast op zijn woorden.

De kritiek van de agrariërs richt zich vooral op de politiek. „Wij kunnen het vuile werk opknappen omdat de Haagse Bluf zijn hoogwaardige levensstijl niet wil veranderen”, zei Van Keimpema fel. „De boer is een makkelijk slachtoffer, maar we zijn het zat!” Naast melkveehouders en varkensfokkers, hadden zich dinsdag ook schapenhoeders en kaasmakers achter het protest geschaard. Ook de visserij is solidair met de boeren. „We moeten samen optrekken”, zegt Job Schot namens de vissers.

De boeren willen geen halvering van de veestapel, onafhankelijk onderzoek naar de uitstoot van stikstof en CO2 en een goed afgewogen gewasbeschermingsmiddelenbeleid. Daarnaast willen ze duidelijkheid voor de lange termijn en geen tegenstrijdige regelgeving meer. Ze voelen zich gesterkt door de brede steun van burgers voor de actie van vandaag, getuige de vele online-polls op uiteenlopende mediakanalen.

„Het houdt nooit een keer op, regel op regel, we zijn er helemaal klaar mee”, zei melkveehouder Hans Oosterhuis uit Wittelte in Drenthe. „Het ene maatregelenpakket is nog niet van kracht of het volgende komt eraan. Zijn er net overhaast fosfaatrechten ingevoerd, gaat het alweer over ammoniak- en straks wellicht CO2-rechten. Het is ook om gek van te worden. Niet voor niks ook dat er zoveel rechtszaken lopen over pas ingevoerd beleid.”

Maandagavond waren vanuit het Noorden van het land de eerste boeren met landbouwvoertuigen op weg gegaan naar Den Haag. Die gemeente liet eerder aan de initiatiefnemers weten maximaal 75 tractoren tot het Malieveld toe te laten. Andere boeren werden met hun voertuigen naar plekken elders in de stad gedirigeerd, zoals het strand bij Scheveningen. Politici die voor inkrimping van de veestapel pleiten, werden tijdens hun toespraak op het Malieveld uitgejouwd.

Dinsdagochtend protesteerden zo’n 100 agrariërs voor het NOS-gebouw in Hilversum tegen de „gekleurde berichtgeving”. Gerrit van der Kolk, melkveehouder in Wierden: „ We zijn er klaar mee. Iedere keer die halve waarheden, het is eenzijdig. Boeren komen er niet netjes vanaf. We horen eigenlijk nooit iets over de kringloop die de landbouw heeft. In plaats van dat Nederland trots is op de boeren, worden we afgekraakt. De druppel loopt over en dat is vandaag.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4 jaren geleden

Die 75 trekkers op het Malieveld zijn er ietsjes meer geworden 😛

Weg met die parasitaire kaste!
Hoera voor boeren en vissers!