Honderden milieuactivisten hebben een van de belangrijkste verkeersaders in het centrum van de hoofdstad geblokkeerd. In de middag werden tevens elders in de binnenstad wegen gestremd.

Maandagochtend vroeg kwamen een paar honderd milieuactivisten die zich zorgen maken over de verandering van het klimaat bijeen op de Museumbrug voor het Rijksmuseum in Amsterdam. Achter een groot spandoek ging men zittend op de Stadhouderskade, een van de drie voornaamste ringwegen rondom het centrum, over tot een blokkade nog voordat de ochtendspits serieus op gang was gekomen. Het autoverkeer werd gestremd, maar ook fietsers en OV-bussen konden niet verder.

Deze verkeersblokkade, waarvoor het actienetwerk Extinction Rebellion via online-mediakanalen openlijk had opgeroepen, werd eind vorige week verboden door de Amsterdamse burgemeester. Hierop lieten de initiatiefnemers van de actie weten desondanks door te zullen gaan met hun daad van burgerlijke ongehoorzaamheid. Dat de politie vanochtend niet massaal aanwezig was om de blokkade in de kiem te smoren, geeft te denken.

De groep actievoerders groeide in de loop van de ochtend uit tot zo’n 750 mensen. Tientallen deelnemers hadden tentjes mee genomen omdat Extinction Rebellion te kennen had gegeven de verkeersblokkade meerdere dagen doorgang te laten vinden. ‘Dagelijks zijn er verschillende optredens, sprekers en activiteiten op de Museumbrug die je kan bijwonen of waar je aan mee kan doen’, valt te lezen op de website.

Er worden ook wat bondige algemene eisen gesteld, al is het onduidelijk aan wie. ‘Wees eerlijk over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.’ En: ‘Doe wat nodig is om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.’

Rond het middaguur had de politie zo’n 90 personen aangehouden omdat ze niet vrijwillig wilden vertrekken. Meer dan de helft van de aangehouden demonstranten zijn met een boete heengezonden. Ongeveer 30 personen zitten nog vast. Verderop op de dag besloot de driehoek (justitie, politie en burgemeester) om de resterende circa 270 activisten met stadsbussen naar het Westelijk Havengebied te vervoeren alwaar men vrij werd gelaten zonder registratie en boete.

Naast de blokkade van de Stadhouderskade, stremden groepen milieuactivisten tevens verkeersaders op het Damplein, het Leidseplein, de Hobbemakade en op andere delen van de Stadhouderskade. Dat die laatste als hoofddoel werd verkozen, is niet verwonderlijk. Het is de meest vervuilende verkeersader van de stad. Er wordt meer stikstofdioxide per m3 uitgestoten door het autoverkeer dan volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie mag.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties