Milieuactivisten hebben het gebouw van ABN Amro op de Amsterdamse Zuidas geblokkeerd. Zeven activisten hebben zich vastgelijmd aan het gebouw.

Volgens een woordvoerder van de actiegroep Extinction Rebellion nemen zo’n 70 mensen deel aan de actie. Ze houden dan wel meerdere toegangswegen geblokkeerd, het personeel van ABN Amro kan het kantoor nog betreden via een zij-ingang. De ME heeft de grootste groep inmiddels ingesloten. De politie overlegt nu (15 uur) met de burgemeester en officier van justitie of de actievoerders moeten worden aangehouden.

De actievoerders zeggen tot hun daad van burgerlijke ongehoorzaamheid te zijn overgegaan omdat ABN Amro de noodzaak om hun investeringen in fossiele brandstoffen te beëindigen bagatelliseert. In juli publiceerde de bank een rapport waarin gesteld wordt dat ‘de economie nog steeds sterk afhankelijk is van olie en gas en dat grote investeringen en financiering nodig zijn voor verder onderzoek.’

De betogers eisen dat ABN Amro ‘een klimatologische en ecologische noodtoestand uitroept, daar naar gaat handelen en dit ook eist van onze overheid.’ Een deel van de milieuactivisten dat maandag de gehele dag de Stadhouderskade bezet hield, kwam dinsdagochtend bijeen in het Vondelpark voor het houden van groepsgesprekken, onder meer over nieuwe doelwitten deze week gericht op het bedrijfsleven.

Extinction Rebellion (XR) is een van oorsprong Britse sociale basisorganisatie (grassroots/graswortels), ontstaan in 2018, die geweldloos verzet voorstaat om te protesteren tegen klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. Inmiddels is XR actief over de gehele wereld. In Nederland heeft de beweging naar eigen zeggen inmiddels duizend volgelingen. Wereldwijd vinden deze week acties plaats onder de noemer Internationale Rebellie.

UPDATE 16.27 UUR: Halsema gelast de actievoerders voor ABN Amro aan de Zuidas te vertrekken anders zal men worden aangehouden. Dat laatste wordt lastig omdat zo’n honderdtal actievoerders op hun beurt de ME-busjes hebben omsingeld en op het Gustav Mahlerplein ‘voor dood’ zijn gaan liggen. Ondertussen roept XR de achterban op om naar metrostation Bijlmer te komen alwaar men van plan is het kantoor van Nuon aan de Foppingadreef in Amsterdam Zuid-Oost te blokkeren.
UPDATE 16.42 UUR: Inmiddels heeft een vijftigtal actievoerders het kantoor van Nuon Vattenfall bereikt. Een tiental heeft de centrale hal betreden voor een die-in, terwijl de overigen de hoofdingang blokkeren.

UPDATE 17.26 UUR: De Amsterdamse politie is overgegaan tot arrestaties bij ABN Amro op de Zuidas. Zo’n vijftig actievoerders worden in het kader van de noodverordening overgebracht naar een cellencomplex. De zeven vastgelijmde actievoerders moeten nog worden verwijderd.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties