Boze agrariërs gaan actievoeren op het Binnenhof in Den Haag en bij het RIVM in Bilthoven. Voor het protest zijn naast boeren ook vissers, burgers en mensen uit de bouw opgeroepen.

De hooivorken en gierwagens worden momenteel keurig opgepoetst zodat tienduizenden agrariërs volgende week woensdag 16 oktober in hun nette kloffie geen modderfiguur slaan bij het gebouw van het Nederlandse parlement in Den Haag. De precieze plannen voor die dag worden later bekendgemaakt, zegt Marc van den Oever van actiegroep Farmers Defence Force aan het Brabants Dagblad.

De boeren gaan met trekkers ‘s ochtend vroeg op pad. Te verwachten is dat dit net als vorige week weer tot een verkeersinfarct zal leiden. Op de besloten Facebookgroep van de actievoerders hebben zich al zo’n 35.000 mensen aangemeld. De verwachting is dat de protestactie van volgende week woensdag veel groter zal zijn dan die van vorige week. „We krijgen er dagelijks duizend sympathisanten bij”, zegt Van den Oever.

Voor de acties, die tot nu toe geheim waren gehouden, zijn naast boeren ook vissers, burgers en mensen uit de bouw opgeroepen. Vanuit de bouwsector hebben zich de eerste demonstranten gemeld, hoewel koepelorganisatie Bouwend Nederland niet achter de acties staat. „Wij kunnen met de toezeggingen van het kabinet over het stikstofbesluit voorlopig uit de voeten”, stelt woordvoerder Richard Massar van Bouwend Nederland.

De boeren kunnen dat niet. Ze zeggen niet te kunnen leven met de plannen van het kabinet om boerenbedrijven te saneren voor het terugdringen van de uitstoot van stikstof. Ook eist Farmers Defence Force een betere vergoeding voor nertsenfokkers, die over enkele jaren uit Nederland verdwenen moeten zijn en daar volgens de actiegroep nu maar amper voor gecompenseerd worden. „En we willen geen vee inleveren”, aldus Van den Oever.

De kritiek van de agrariërs richt zich vooral op de politiek. Ze willen geen halvering van de veestapel om de uitstoot van stikstof terug te dringen, maar een onafhankelijk onderzoek daar naar. Omdat het RIVM verantwoordelijk wordt gehouden voor de boodschap tot halvering van de veestapel, wordt ook dat instituut in Bilthoven komende week gevisiteerd door demonstranten.

Naast de agrariërs heeft ook regeringspartij CDA twijfels over het rekenmodel dat wordt gebruikt om te bepalen uit welke sectoren stikstof in Nederland afkomstig is. „Ik vraag mij af of het RIVM-model, dat nu wordt gebruikt om uit te rekenen waar stikstof vandaan komt, wel juist is”, zegt CDA-Kamerlid Jaco Geurts. „Als partijen aan het RIVM vragen om te laten zien hoe dat model is opgebouwd en nul op het rekest krijgen, vind ik dat vreemd”, zegt Geurts.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties