Tientallen milieuactivisten hebben donderdag voor onrust gezorgd op de Britse luchthaven London City Airport. Een man slaagde erin op het dak van een vliegtuig te klimmen.

Bij de actie, die in het teken staat van de actieweek Internationale Rebellie tegen de opwarming van de aarde, wist paralympian James Brown een vliegtuig van British Airways te beklimmen. De bronzen medaillewinnaar uit 2012 in Londen – die in 2016 een schorsing van 2,5 jaar kreeg voor het weigeren van een dopingtest – werd gefilmd terwijl hij op het dak klom. Na ruim een uur werd hij door de politie verwijderd en aangehouden.

In een live video op Facebook zegt Brown: „Ik sta bovenop een fucking vliegtuig op City Airport. Ik haat hoogtes, maar heb het voor elkaar gekregen om op het dak te komen.” Over de ecologische crisis zegt hij: „We protesteren tegen de inconsequente houding van de Britse overheid met betrekking tot klimaatverandering en ecologische afbraak. Ze hebben het over een noodsituatie en doen er vervolgens niets aan. In feite gaan ze de tegenovergestelde richting uit.”

Brown, die visueel gehandicapt is, werd vorige maand ook gearresteerd op Heathrow Airport tijdens een protestactie waarbij een aantal demonstranten een drone probeerde te laten opstijgen in de buurt van de luchthaven. Zijn vliegtuigstunt van donderdag maakte onderdeel uit van demonstraties van Extinction Rebellion gericht op het afsluiten van de luchthaven in Newham, Oost-Londen.

Een andere actievoerder werd afgevoerd nadat hij mogelijk met een ticket een vliegtuig was binnengedrongen en daar stampij maakte door pamfletten over de klimaatverandering uit te delen aan de reizigers een een toespraak hield. Weer een ander klom op het dak van de terminal. Enkele demonstranten die de terminal binnen wilden dringen, werden afgevoerd door de politie. Enkele tientallen milieuactivisten hielden, onder meer met fietsen, een die-in voor de ingang van de luchthaven die vooral geliefd is in kringen van zaakwaarnemers.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties