Twee dierenactivisten die heimelijk bij een konijnenhouderij in Vragender video-opnames wilden maken, zijn daarbij aangehouden door de politie. Ze wilden met de opnamen mogelijke misstanden vastleggen.

Twee mannen die in de nacht van woensdag op donderdag een stal van een konijnenhouderij in het Gelderse plaatsje Vragender waren binnengeslopen, zijn op heterdaad betrapt door toegesnelde agenten. Rond 01.30 uur kreeg de politie een melding van agrariër Henk Oonk dat er een alarm afging in een van zijn stallen. Agenten die poolshoogte kwamen nemen stelden zich ter plaatse strategisch op.

Toen collega’s de stal betraden betrapten ze de 34-jarige Peter V. uit Vught en de 49-jarige Erwin V. uit Veldhoven, laat de Politie Oost Gelre weten via Facebook. Het duo is aangehouden, gehoord en weer vrijgelaten. Het bedrijf in Vragender telt 1800 voedsters en zo’n 35.000 vleeskonijnen. Konijnenhouderijen zijn een gewild doelwit voor activisten.

Verdachte Erwin V. is Erwin Vermeulen, persvoorlichter van AnimalRights. Hij geeft in een vraaggesprek met Omroep Gelderland volmondig toe deel te hebben uitgemaakt van het nachtelijke bezoek. Volgens Vermeulen trof hij in de stal vreselijke taferelen aan. „Konijnenmoeders gescheiden van hun kleintjes, geen daglicht, alleen gaasbodems om op te zitten: dit lijkt in het geheel niet op hoe sociale dieren zoals konijnen horen te leven”, aldus Vermeulen.

„We troffen er verschillende jonkies aan die aan het sterven waren”, vervolgt hij. De actiegroep maakt vaak video-opnames van door hun aangetroffen situaties, zo ook in Vragender. De camera’s en beelddragers zijn volgens Vermeulen in beslag genomen en er stonden geen beelden meer op toen de twee de apparatuur terugkregen. „De politie had die beelden niet mogen wissen, het is voor ons bewijsmateriaal om aan te tonen waarom wij dit doen.”

De Veldhovenaar zegt dat voor de stallen van Oonk is gekozen omdat de Achterhoekse konijnenfokker „regelmatig in de media verschijnt om te vertellen hoe geweldig hij bezig is.” Volgens Vermeulen geeft dat een vertekend beeld. „De konijnenhouderij is één van de meest verderfelijke uitwassen van de vee-industrie in Nederland. Daar vragen wij aandacht voor.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties