Het nationale voetbalteam van Turkije is in opspraak geraakt door vrijdag na afloop van de wedstrijd tegen Albanië te salueren voor hun leger dat Noord-Syrië is binnengevallen. De UEFA stelt een onderzoek in.

Het in de voetbalwereld zeer ongebruikelijke gebaar kan niet anders worden uitgelegd als een steunbetuiging aan het offensief van Turkije tegen de Koerden in Syrië. Bovendien plaatste het officiële Twitter-account van het Turkse elftal na afloop een foto van het moment met de boodschap dat ze ‘de zege opdragen aan de dappere soldaten en mede-martelaren’. Tevens werd na de gewonnen wedstrijd via hetzelfde account de tweet verspreid die eindigt met ‘Deze overwinning is voor al onze heldensoldaten.’

Ook in Duitsland is er commotie ontstaan omtrent het saluut. Tosun, in Duitsland geboren, zelf plaatste een foto van het moment op zijn Instagram en de Duitse internationals Emre Can en Ilkay Gündogan hebben die post geliked. Can heeft tegen Bild gezegd dat hij dat per ongeluk heeft gedaan. ‘Ik heb de post van Tosun, die ik al heel lang ken, geliked tijdens het scrollen zonder verdere intenties en bovendien zonder aandachtig naar de tekst te hebben gekeken. Ik ben een pacifist en tegen enige vorm van geweld.’

De UEFA onderzoekt de netelige kwestie. De disciplinaire regels van Europese voetbalbond verbieden ‘het gebruik van gebaren, woorden, objecten of andere middelen om een provocerende boodschap over te brengen die niet geschikt is voor een sportevenement, met name provocerende boodschappen van politieke, ideologische, religieuze of aanstootgevende aard’. Vanavond wordt in Parijs de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Frankrijk en Turkije gespeeld. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian blijft uit protest weg.

Vorig jaar kwam Gündogan, samen met zijn toenmalige teamgenoot Özil bij het ultranationalistische Turkse voetbalteam, ook al in opspraak. In de aanloop van het WK Voetbal namen beide heren deel aan een fotosessie met Erdogan. Gündogan had zelfs mooie woorden voor de dictator op zijn shirt geschreven: ‘Voor mijn vereerde president’. De foto werd door de zuiveringspartij AKP op sociale media gedeeld. Op 24 juni 2018 vonden verkiezingen plaats in Turkije.

Bekijk ook de column Korte Corner van Marcel van Roosmalen, en wel hier.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Voetbal is Oorlog
4 jaren geleden

Die mafkezen gaan gewoon door, gisteravond in Parijs:

https://www.vi.nl/nieuws/turks-elftal-zorgt-opnieuw-voor-ophef-met-militair-saluut