Binnen korte tijd kwamen wederom tienduizenden agrariërs bijeen op een bomvol Malieveld uit protest tegen het stikstofbeleid. Tientallen tractoren blokkeerden wegen in het centrum van Den Haag.

Het is opvallend en veelzeggend tegelijk hoe zowel de politiek als de reguliere media het boerenverzet tegemoet treden. Op 1 oktober, toen tienduizenden boeren op het Malieveld demonstreerden, was men nog coulant. Maar nu, nadat een viertal provincies naar aanleiding van protestacties bij de Provinciehuizen te kennen heeft gegeven dat ze de onlangs opgelegde stikstofmaatregelen van de overheid naast zich neer legt, is de toon venijnig.

Er worden van muggen olifanten gemaakt, getuige de gebeurtenissen afgelopen maandag in Groningen. Men sprak schande over het openbreken van de toegangsdeur van het Provinciehuis op de Grote Markt, alsof er een bom ontploft was. Het feit dat in het Provinciehuis aanwezige agenten de binnenlopende boeren met de lange lat verrot sloegen, kwam nauwelijks aan bod in de media. Nee, de boeren dienden zich aan de spelregels te houden.

De Amerikaanse ambassade aan het Lange Voorhout in Den Haag

Dat de binnenstad van Den Haag woensdag op een oorlogszone leek, met tal van legertrucks die de toegangswegen tot het Binnenhof blokkeerden, valt te scharen in de categorie criminalisering van het burgerverzet.

Desondanks slaagden tientallen boeren erin met hun tractoren het centrum te bereiken en blokkeerden kruispunten. Het parlement, dat zich stilletjes verscholen hield achter afzetlinten in hun ivoren torens, werd door de actievoerders niet bereikt.

Op de Koekamp werden de boeren in de loop van de middag toegesproken door Sieta van Keimpema van actiegroep Farmers Defence Force, initiatiefnemer voor deze actiedag.

Volgens haar is het kabinet uit op een burgeroorlog. „Rutte heeft zich laf teruggetrokken. Zoals de meesten van dit kabinet, achter een muur van geweld, intimidatie en uitlokking.” De menigte scandeerde onder meer „mietjes” en „homo’s”.

„Schaam je, dacht ik, schaam je kabinet, ministers, parlementsleden, en provinciaal bestuur. Dat jullie boeren, door ze te schofferen, kleineren en elimineren zo tot woede en wanhoop hebben gedreven.” De boeren gaan volgens Van Keimpema „niets meer inleveren” om de stikstof in natuurgebieden terug te dringen. „Jullie hebben problemen veroorzaakt, los het dan ook even lekker zelf op.”

De boeren eisen snelle actie van de politiek om het stikstofbeleid aan te passen. Als het niet snel genoeg opgelost is, volgen nieuwe acties. Als het kabinet vasthoudt aan zijn plan om de boeren „op te ruimen” dan trekken de demonstranten volgende keer op naar het Binnenhof, zei Van Keimpema tot slot. „Dan zal een heel groot deel van de Nederlandse bevolking hier ook staan. Zij hielpen jullie al het Malieveld op, en ze helpen ons dan het Plein op.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4 jaren geleden

Goede sfeerweergave, mooi geschreven artikel. Zo ging het inderdaad.

Het was vreemd zoals de politiek zich verschool achter legertrucks. Onwerkelijk. Totaal het contact kwijt met de boeren, het land, de realiteit, en zelfs het volk. Veel gewone mensen in Den Haag hadden alle begrip voor de acties, sterker nog, voelden zich gesteund…

De politiek-culturele breuklijn tussen een “elite” (ahum) en de rest van het land was zelden zo fysiek zichtbaar.

Ook erna sijpelde dat door. Iets van 13.000 euro voor krasjes op die provinciedeur, was de eerste rekening. Boeren mochten eerst niet zelf eventuele schade herstellen, al boden ze dat zelf aan; het moest natuurlijk via de vaste vriendjes van de bestuurderskliekjes. Nog wat later bestond een commissaris van de koning in Brabant, CDA-er Wim van de Donk, het om boeren suggererend te vergelijken met de bezetter van de 2e wereldoorlog.

We hebben een heel groot probleem in dit land en dat zijn niet de mensen die in een trekker rijden.

Dat grote probleem is nu druk bezig via vrindjes bij de media e.d. weer wat vat op de situatie te krijgen. Bij het bouwprotest was er een enorme politiemacht op de been. De oude beproefde tactieken worden ingezet. Maar gaat het werken? Bouwbedrijven gaan failliet, mensen worden ontslagen, boerenondernemingen die al generaties lang bestaan dreigen te verdwijnen… en waarom? Vanwege politiek-bestuurlijke incompetentie. Het is een schande.