De Britse politie heeft na twee actieweken van Extinction Rebellion al meer dan 1760 aanhoudingen verricht in Londen. De lokale autoriteiten hebben de acties verboden.

De milieuactivisten, die zich zorgen maken op de klimaatverandering, lieten zich ondanks de uitgevaardigde noodverordening op maandag de afgelopen dagen niet onbetuigd. Wel was de opkomst opmerkelijk lager dan in de eerste actieweek toen er onder meer nog wegen geblokkeerd werden zonder daarvoor meteen aangehouden te worden. Vrijdag werd het drukke Oxford Circus geblokkeerd vanwege de hoeveelheid modewinkels.

„De modieuze kledingindustrie is verantwoordelijk voor meer uitstoot dan de scheeps- en luchtvaart bij elkaar. 1,5 biljoen liter water is nodig om kleding te maken”, aldus een van de actievoerders. Midden op de weg was een gigantische driepoot geïnstalleerd waarin een tweetal actievoerders zich in nestelde. Anderen gingen onder en rond de driepoot ‘voor dood’ liggen. De politie moest een hoogwerker inzetten om de activisten aan te kunnen houden.

Even later werd er geprotesteerd in Downing Street waar de residentie van de premier te vinden is. Veel activisten waren gekleed in het rood en hieven hun rood geverfde handen in de lucht, bloed suggererend. “We hebben allemaal bloed aan onze handen als het om klimaatverandering gaat”, meldt Extinction Rebellion. Op de vraag van een journalist waarom er ondanks het politieverbod werd geprotesteerd, zei Phyllis Wolff uit Dorset dat het een groter risico is om niet te handelden.

Donderdag ontaardde een actie in de metro in geweld. Twee actievoerders waren op station Canning Town op het dak van een metrostel geklommen met als doel die tegen te houden. Ze toonden aan de wachtende reizigers het spandoek ‘Business as usual = death’. Die konden dit niet waarderen en trokken het duo naar beneden, waarna er over en weer rake klappen vielen. Extintion Rebellion, die geweld afwijst, zag zich na afloop genoodzaakt te verontschuldigen voor de klappen die de activist zou hebben uitgedeeld.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties