De Nederlandse overheid heeft via Dutch Venture Initiative (DVI) honderdduizenden euro’s geïnvesteerd in een lingeriebedrijf en stadsbrouwerij Jopen, meldt Het Financieele Dagblad.

Het fonds werd in 2013 opgezet om snelgroeiende innovatieve bedrijven te ondersteunen. Die zouden na de financiële crisis lastig aan financiering kunnen komen op de vrije kapitaalmarkt. Uit het verslag van de krant blijkt dat tot nog toe 218 bedrijven voordeel hebben gehad van de overheidssubsidies. Via het Dutch Venture Initiative is de overheid indirect aandeelhouder van deze bedrijven.

De zestien particuliere investeringsmaatschappijen die het overheidsgeld hebben gedistribueerd, kozen in 104 van de 218 gevallen voor investeringen in buitenlandse bedrijven. Verder blijkt dat er van de beschikbare 400 miljoen euro tot nog toe 133 miljoen euro daadwerkelijk is geïnvesteerd. De rest van het geld is toegezegd, maar nog niet gestort op de bankrekening van starters.

Stimuleringsgeld dat bestemd is voor innovatieve bedrijven ging onder meer naar het televisieproductiebedrijf Tuvalu, hypotheekadviseur Ikbenfrits, maaltijdbedrijf Eetgemak, ticketverkoper Tiqets en in het PR-bureau Kingfisher.

Maar in de lijst van 218 bedrijven zijn ook farma- en biotechbedrijven aanwezig, alsmede retailbedrijven zoals lingeriemaker Marlies Dekkers en Jopenbier.

Deskundigen reageren kritisch. „Zijn deze bedrijven nu belangrijk voor de Nederlandse economie? Ik denk het niet”, zegt Jaap Koelewijn, hoogleraar corporate finance aan de Nyenrode Business Universiteit. En zijn collega Arnoud Boot van de Universiteit van Amsterdam: „Achteraf kun je wel een verhaal bedenken waarom een bedrijf innovatief is, maar ik zie hier geen vliegwieleffect.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ali jansen
4 jaren geleden

Waarom nu weer zo’n seksistische foto erbij? Dat voegt toch niets toe vind ik.

Jaap
4 jaren geleden
Antwoord aan  ali jansen

Wat is er seksistisch aan het vertonen van een foto van ondergoed, volgens mij ook nog een ontwerp van Marlies Dekkers waar het in dit bericht om gaat. Dus functioneel. Je zou de afbeelding hooguit erotisch kunnen noemen, maar seksistisch…?