Als het aan de burgemeester van Rotterdam ligt, worden in de toekomst demonstraties in de avond verboden. Een voornemen dat onmogelijk stand zal houden, toch?

Burgemeester Aboutaleb opperde deze overdenking in het kader van de veiligheid naar aanleiding van de relletjes rond Turken en Koerden van vorige week donderdag. In overleg met de gemeente kwamen ruim 150 Koerden rond 19 uur tezamen op het Rotterdamse Kruisplein om te protesteren tegen de Turkse invasie in Noord-Syrië. Een militaire operatie met als doel de Koerden in de regio te verdrijven dan wel te doden.

Even zovele ultranationalistische Turken, die elkaar via sociale media hadden gealarmeerd maar hun protest niet hadden aangemeld bij de gemeente, doken op maar moesten op zichtafstand blijven. Na diverse provocaties konden sommige Koerden zich niet langer beheersen en vielen de extreem-rechtse Turken aan. Wat volgde waren gevechten over en weer die voorkomen hadden kunnen worden indien de burgemeester de Turken uit het zicht van de Koerden had gehouden.

De Koerdische Volksstichting Rotterdam wilde vreedzaam demonstreren tegen de Turkse inval, zegt een woordvoerder. Hun kritiek is dat beide demonstratievakken te dicht bij elkaar lagen. „Dan laat je het als politie gebeuren, dan krijg je provocaties. Ik heb meerdere demonstraties meegemaakt, maar nooit gezien dat groepen zo dicht op elkaar stonden en ik heb me nooit zo onveilig gevoeld.”

En wat vindt Aboutaleb hier nu zelf van? Simpel, hij spreekt de wens uit om niet langer demonstraties in de avonduren toe te staan. Bij daglicht zijn ze beter beheersbaar. Zelfs verbieden acht Aboutaleb een optie. „Elke Nederlander heeft het grondrecht om waar en wanneer dan ook te demonstreren”, reageert D66-raadslid Nadia Arsieni. „Een avondklok is onacceptabel. We leven niet in een politiestaat.” De gemeenteraad discussieert volgende week donderdag over de Turks-Koerdische demonstratie.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties