Romantische komedies lijken de hoofdmoot uit te maken van de Nederlandse cinema. De afgelopen twee weken gingen er maar liefst drie in première. Daarop vormt het tragikomische familiedrama De Liefhebbers een aangename uitzondering. Dergelijke drama’s gaan bijna altijd over geheimen. Als Jan Liefhebber, de pater familias, alzheimer blijkt te hebben, barst de bom. Want uiteraard weet bijna niemand van de familie wat er met hem aan de hand is.

Dit is een film volgestouwd met talrijke personages en plotlijnen, een typische mozaïekfilm. Jan Liefhebber (Jeroen Krabbé) is een toparchitect die dicht bij zijn pensioen zou moeten zijn. Hij verspert de weg voor zijn beoogde opvolger, zoon en architect Kasper (Guy Clemens), die daar zwaar gefrustreerd over is. Liefhebber worstelt tevens met een opstandige puberdochter. Jelka van Houten speelt zijn echtgenote en is te weinig in beeld. Zus Sam (Hadewych Minis) is als eenzame zakenvrouw zelden thuis. Het lijkt op een familie met uitsluitend zwarte schapen.

Broer Jonathan (Theo Maassen) is hersenchirurg, depressief en komt maar niet als als homoseksueel uit de kast. Zus en kapster Maria (Sanne-Samina Hanssen) voelt er niks voor om haar dochtertje in contact te laten komen met de biologische vader. Met zoveel personages die allen hun eigen besognes hebben, is het een uitdaging om een coherent geheel van persoonlijke verhalen te maken. De meeste acteurs krijgen te weinig tijd om hun rol in te vullen.

Jeroen Krabbé kan, als familie patriarch die de schone schijn ophoudt, nog het meest dramatische gewicht in de schaal leggen. Hij is goed op dreef als het zelfingenomen hoofd van de familie die langzaamaan wegzinkt in alzheimer. De tragiek van de man die afhankelijker van zijn omgeving wordt, treft doel. Zijn vier kinderen weten niet wat ze met vader aan moeten, laat staan met elkaar. ‘Je familie heb je niet voor het kiezen’ is het voorspelbare motto van de film. Het gebakkelei van de vier is best onderhoudend. De schattige kleinkinderen komen er ietwat bekaaid vanaf in de overvolle film.

Regisseuse Anna van der Heide en scenariste Marnie Blok hebben alles uit de kast gehaald om van De Liefhebbers een degelijk familiedrama te maken. Dat is redelijk gelukt. Ze hebben een fijn acteursensemble samen weten te stellen. Rotterdam als locatie is weer eens wat anders dan Amsterdam. De tragikomische toon is geslaagd. En als kijker wordt je de ogen uitgestoken met het welvarende leven van de familie Liefhebber. Jan en zijn tweede vrouw hebben zelfs een imponerend zwembad in de tuin.

Ulrik van Tongeren

De Liefhebbers (September Film, 2019), nu in de bioscoop.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Audrey van de Meulengraaf
4 jaren geleden

De film de liefhebbers is alleen te zien in de Pathé Leeuwarden of ede?
Wij zouden de film ook graag willen zien.

We wonen in veldhoven