Nederlanders raken steeds meer verslaafd aan het maken van schulden en behouden die te lang. Minister Hoekstra van Financiën vindt daarom dat de burger verstandigere financiële keuzes moet gaan maken.

     door Peter de Kort

Nu lost men bijvoorbeeld de hypotheek vaak niet versneld af omdat dit ‘gedoe’ geeft en jongeren kopen te gemakkelijk een mobiele telefoon op afbetaling. Daarom heeft de minister de banken, verzekeraars en universiteiten gevraagd samen te bedenken wat je aan die almaar groeiende schuldenberg kunt doen. Banken en verzekeraars laten meedenken? Dat is de kat op het spek binden. Zij zullen er alles aan doen om hun verdienmodellen intact te houden.

Dat oud-bankier Hoekstra dit voorstelt kan echt niet. Je laat de tabaksindustrie toch ook niet meepraten over het terugdringen van het roken? Universiteiten hebben we ook niet nodig. De enige financiële instelling die werkelijk spijkers met koppen kan slaan, is het Ministerie van Financiën zelf. Iedereen die een beetje logisch nadenkt, weet hoe je dit verstandiger en ethischer beleid via het ministerie kunt afdwingen.

Maatregelen invoeren waar de overheid en de consument beter van worden, gebeurt niet omdat daarvan de banken en verzekeraars de dupe worden. Dat zij mogen meepraten, betekent weer uitstel van executie en uiteindelijk wat vage adviezen die niet wettelijk worden afgedwongen. De overheid moet daarom nu zelf ingrijpen.

Om te beginnen moet men alle door de banken en verzekeraars aangeboden ingewikkelde financiële producten de deur uitgooien. Die zijn zelfs voor veel kenners onbegrijpelijk en menig consument is hierdoor wel eens voor duizenden euro’s het schip ingegaan.

Tip: begin met de ‘producten’ onder de loep te nemen die eindigen met de zin: ‘De bij dit dit voorbeeld genoemde verwachte rendementen zijn slechts fictieve rekenvoorbeelden’. Of: ‘De gemaakte hoge rendementen in het verleden zijn geen garantie voor vergelijkbare rendementen in de toekomst’. Nog eenvoudiger: Schaf de aftrekbaarheid van al die producten af, dan verdwijnen ze vanzelf.

Leg het kopen op krediet aan banden van met name mobiele telefoons. Het voorkomt meteen dat er vele abonnementen op één naam worden gezet, met alle negatieve gevolgen van dien voor de verkoper of koper. Pak meteen de soms torenhoge boetes aan op versneld aflossen van hypotheken. De consument zal dan massaal zijn schulden aflossen en we zijn definitief van al dat ‘gedoe’ af.

Wilt u meer transparantie en lagere schulden op termijn? Schaf dan ook, op één hypotheekvorm na, alle hypotheekvormen af en stop sneller met de hypotheekrenteaftrek, waar vooral hogere inkomens van profiteren. Dan kunnen lagere inkomens beter concurreren en zullen de huizenprijzen dalen, waardoor de schuld van starters lager begint, zeker als ook eindelijk de overdrachtsbelasting voor starters naar nul gaat.

En als u toch bezig bent, meneer Hoekstra, kunt u ook samen met het kabinet de vlieg- eet- drank- en rookverslaving aanpakken. Verhoog door middel van een vliegtaks de vluchten binnen Europa met 200 euro en buiten Europa 300 tot 400 euro. Maak gezonde producten goedkoper en maak, naast invoering van een fiks hogere suiker- en vettaks, tabaks- en alcoholproducten zo duur dat verslaafden makkelijker afkicken of minder gaan roken en drinken en de jeugd daaraan minder snel begint. Zo hebben jongeren automatisch eerder genoeg geld om een telefoontje contant af te rekenen. Iedereen blij.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties