Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag de massamoord op Armeniërs door het Ottomaanse Rijk, de voorloper van het huidige Turkije, eindelijk erkend als een genocide.

Turkije noemde het aannemen van de resolutie door de Amerikaanse volksvertegenwoordigers ‘een beschamend besluit van degenen die de geschiedenis exploiteren’ uit politieke overwegingen. In het door de Democraten gecontroleerde Huis stemde 405 volksvertegenwoordigers voor de resolutie. Elf leden stemden tegen.

De volkerenmoord in het toenmalige Ottomaanse Rijk had ruim een eeuw geleden plaats. Circa anderhalf miljoen Armeniërs werden om het leven gebracht. De aanzet werd gegeven tijdens de Eerste Wereldoorlog toen de Ottomaanse autoriteiten op 24 april 1915 zeker 250 Armeense intellectuelen en leiders arresteerden in Istanbul.

De Federatie Armeense Organisaties Nederland (FAON) heeft verheugd gereageerd op het besluit. ‘De FAON is ervan overtuigd dat voor alle Armeniërs, Arameërs, Assyriërs, Pontische Grieken en alle andere christenen, die geleden hebben onder de genocide en onder de ontkenning ervan, de erkenning door het Amerikaans congres een zeer laat, maar belangrijk en betekenisvol momentum is’, stelt de FAON.

De organisatie doet ook een beroep op de Nederlandse regering om ‘de overwegingen die in het Congres rond het fenomeen genocide en de erkenning van genocide naar voren zijn gebracht, ter harte te nemen en niet langer aan de verkeerde kant van de geschiedenis te blijven staan door deze genocide niet te erkennen.’

De PvdA in de Tweede Kamer nam in 2006 het standpunt in dat er geen formeel bewijs is voor de juridische term genocide. In de campagne van de Tweede Kamerverkiezingen van dat jaar kreeg vooral toenmalig Kamerlid Albayrak, gesteund door Timmermans, het verwijt dat zij zich niet uitsprak. De Tweede Kamer besloot in 2018 de genocide te erkennen, maar de regering blijft gebruikmaken van de formulering ‘kwestie van de Armeense genocide’.

Dictator Erdogan Erdogan had in een speech op 24 april jl., de herdenkingsdag van de Armeense genocide, gesproken over ‘de genocide als een zinnige relocatie’ (…) ‘aangezien Armeense bendes moslims vermoordden’. Daarop werd vrijwel unaniem in de Tweede Kamer een motie van de CU aangenomen waarin men afkeer uitspreekt over de uitlatingen van de Turkse president. Enkel de fractie van de moslimpartij Denk wees de motie af.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties