Activisten van Extinction Rebellion voerden dinsdag actie in de ontvangsthal van het Utrechtse stadskantoor. Een statement tegen Shell dat een groot reclamedoek op de Lange Viestraat heeft hangen.

De klimaatrebellen hingen spandoeken op en drie actievoerders lieten ‘olie’ over zich heen gieten. Ze protesteerden tegen een enorm spandoek van het olieconcern dat over de gevel van een te verbouwen pand in de Lange Viestraat is gespannen. Shell doet met het spandoek aan greenwashing, vinden de milieuactivisten. Greenwashing wordt door bedrijven toegepast om hun negatieve (vervuilende) imago op te poetsen.

„Het olieconcern is een van de meest vervuilende bedrijven van de wereld. Wij vinden het niet kunnen dat de gemeente Utrecht, die erkent dat er een klimaatcrisis is, zo’n groot reclamedoek in het centrum van de stad toelaat”, aldus Jet Pagnier van Extinction Rebellion (XR). „Deze ‘groene’ reclamecampagne is misleidend omdat het bedrijf achter de schermen gewoon doorgaat met het kapotmaken van de natuur.”

Na een kwartier actievoeren in het Utrechtse stadskantoor was de actie alweer voorbij na sommatie door een medewerker van de gemeente. „Demonstreren is alleen toegestaan in de openbare ruimte, dus niet binnen in gebouwen zoals het stadskantoor. Daarom heeft de politie de demonstranten van XR gesommeerd het gebouw te verlaten, waar zij gehoor aan hebben gegeven”, laat de gemeentewoordvoerder weten.

„Om een reclamedoek aan een steiger te bevestigen is een vergunning vereist”, meldt de woordvoerder. „De eigenaar van het pand waartegen de steiger wordt geplaatst, kan de vergunning aanvragen bij de gemeente. De gemeente toetst de aanvraag aan verschillende criteria. De aanvraag voor deze banner voldeed aan die criteria.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties