Het OM eist een week celstraf tegen 67 verdachten die zich op 13 mei schuldig zouden hebben gemaakt aan lokaalvredebreuk door een varkenshouderij in Boxtel te bezetten.

Volgens het OM braken zij de deur van de stal open en bleven zij daarna ongeveer tien uur lang binnen. „Hoe principieel je het ook oneens bent met de situatie van het houden van dieren in Nederland, je hebt je te houden aan de wet”, aldus de aanklager. Van de verdachten zijn er 55 afkomstig uit het buitenland, waaronder Finland, Tsjechië, Slowakije, Duitsland en België. Ongeveer veertig daarvan zijn woensdag voor de politierechter in Den Bosch verschenen.

De bezetters meldden tijdens de bezetting dat zij naar buiten wilden brengen wat schuilgaat achter de deuren van Nederlandse boerderijen. Zij maakten naar eigen zeggen beelden van de situatie. Er waren tijdens de zitting veel sympathisanten van de verdachten aanwezig, maar ook boeren. De publieke tribune zat vol waardoor de rechtbank een extra zaal met videoscherm had opengesteld. Het is nog niet duidelijk wanneer de uitspraak volgt.

De dierenrechtenactivisten drongen maandagmorgen 13 mei vroeg de varkenshouderij binnen, terwijl er evenzovelen buiten het terrein bleven staan. Laat in de avond trad de ME op en arresteerde de activisten die zich in de stallen hadden opgehouden. Daarvan werden 64 personen in hechtenis genomen vanwege lokaalvredebreuk (binnendringen) en 12 omdat zij hun legitimatiebewijs niet konden tonen.

De activisten eisten met hun actie dat zieke dieren mee naar buiten zouden worden genomen en de media binnen mochten komen. „Er liggen hier dieren te sterven. Als die geen hulp krijgen gaan ze binnen een of twee dagen dood. Wij kunnen ze meenemen en de zorg geven die ze nodig hebben en we bieden ze een plaats waar ze de rest van hun leven in vrijheid kunnen leven”, aldus een woordvoerder van Meat the Victims. Ze wilden dat de media zou vastleggen hoe het er aan toe gaat in de stallen.

UPDATE : Vanavond zijn de 67 dierenactivisten door de politierechter in Den Bosch veroordeeld tot 300 euro boete voor hun deelname aan de bezetting van de varkensstal. Omdat de politierechter het niet ondenkbaar vond dat de veroordeelden in de toekomst wederom tot dergelijke acties over kunnen gaan, legde hij ook twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf op.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties