The Report van de Amerikaanse regisseur Scott Z. Burns is een reconstructie van het onderzoek naar de martelpraktijken op terrorismeverdachten van de CIA na 9/11. Daniel Jones (gespeeld door Adam Driver) en nog enkele Senaatsleden deden vijf jaar lang hiernaar onderzoek. De CIA deed een poging om de publicatie van het ruim zesduizend pagina’s tellende rapport tegen te houden. Dat lukte uiteindelijk niet, maar er werden wel gevoelige passages gecensureerd.

Dit is een politieke thriller die zich uitsluitend in een ondergronds kantoor afspeelt. We zien hoe Jones zijn monnikenwerk doet met het uitpluizen van de talloze documenten. De uitkomst is niet mals. De CIA martelde na 9/11 buiten de Verenigde Staten 119 verdachten, waarvan er twee stierven door onderkoeling.

Waterboarding is de meest bekende martelwijze. De gevangenen naakt in koude cellen vastbinden en 24 uur per dag met harde muziek wakker houden, is een andere manier om verdachten aan het spreken te krijgen. Dat informatie los weken door middel van marteling niet werkt, is allang evident. Gevangenen bekennen alles om van de pijn en het ongemak af te zijn.

The Report speelt in de periode van 2009 tot 2014. De film bevat een grafische tijdlijn die nodig is omdat er nogal wat heen en weer gesprongen wordt in de tijd. Ondanks de overvloed aan informatie is de handeling makkelijk te volgen. Jones ontdekt in de documenten dat er gelogen wordt door de CIA, waarna de machtige organisatie dit uiteraard ontkent. En dat gaat zo de hele film door.

Soms komt Dianne Feinstein, Senator van de Democraten en chef van Jones, in beeld. Ze wordt gespeeld door de fantastische Annette Bening die geen karikatuur van haar personage heeft gemaakt. Het in de doofpot stoppen van gevoelige informatie door de CIA is van alle tijden. De regering Obama wou de personen die tijdens het vorige Bush regime verantwoordelijk waren voor de martelpraktijken niet vervolgen. Sommigen van hen kregen zelfs promotie.

Regisseur en scenarist Burns heeft met zijn tweede speelfilm een onderkoelde en tevens spannende weergave van het onderzoek gemaakt. De uitstekend op dreef zijnde Driver maakt indruk met zijn ingetogen vertolking als onderzoeker. Tussen de regels door valt iets van razernij te bespeuren die Burns gevoeld moet hebben tijdens het maken van de film. Het betreft de wijze waarop de VS aan verkwanseling van hun idealen doen, een rechtsstaat onwaardig.

Ulrik van Tongeren

The Report (The Searchers, 2019), nu in de bioscoop.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties