Animal Resistance heeft zaterdag actie gevoerd tegen een foie gras-producent in Bekegem te West-Vlaanderen. Een twintigtal mensen ketende of lijmde zich binnen vast aan de kooien van de eenden.

Het betreft de eendenhouderij Foie Gras in de Doornhoekstraat te Bekegem. Zo’n 80 dierenactivisten protesteerden buiten het bedrijf tegen de ‘schrijnende omstandigheden’ waaronder de eenden worden vetgemest en waarvan de lever uiteindelijk als luxe lekkernij in toprestaurants wordt geserveerd. De ganzen/eenden worden enkele malen per dag via een 20–30 cm lange trechter mechanisch of pneumatisch gevoerd om de lever snel te laten opzwellen.

Rond de 50 activisten drongen omstreeks 11.30 uur het bedrijf binnen en ketenden zichzelf aan elkaar en de eendenhokken vast. Een tiental lijmde zich vast aan elkander en de vloer. Ze eisten dat het bedrijf, de laatste foie gras producent van Vlaanderen waar jaarlijks 120.000 eenden worden geslacht, per direct zijn deuren sluit en niet pas in 2023. Dat laatste is het gevolg van een decreet van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) die een verbod op dwangmatig voederen heeft uitgevaardigd.

De politie was vrij snel aanwezig en hield de vast geketende activisten aan nadat de kettingen waren doorgeknipt. Voor de ‘vastgelijmde’ betogers diende een speciaal politieteam uit Brussel opgeroepen te worden dat gespecialiseerd is in het oplossen van de lijm. Een woordvoerder van Weyts noemt de actie achterhaald. „Ze zouden ons voorbeeld om dwangmatig voederen vanaf 2023 te verbieden juist moeten promoten, te beginnen in Wallonië en Frankrijk.”

Animal Resistance zegt tot actie te zijn overgegaan na het zien van door een klokkenluider gemaakte beelden binnen het bedrijf. „Nadat we de beelden van de kooien, de bedrade ondergrond waarop deze dieren moeten leven en de tientallen dode en gewonde eenden hadden gezien, waren we erg van slag”, verklaart de actiegroep. Na aandrang bij minister Weyts om de kwekerij meteen te sluiten, volgde geen reactie.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Els
4 jaren geleden

Goede actie – de activisten laten zien wat niet op het blik foie gras staat afgebeeld: de pijn en het lijden van deze dieren. Ik hoop dat iedereen de video bekijkt op de Facebook pagina van animal resistance!