Actievoerders hebben onder de vlag van Extinction Rebellion zaterdag geprotesteerd bij de vertrekterminal voor privévluchten van het vliegveld van Genève in Zwitserland.

Omdat de actie tien dagen eerder openlijk werd aangekondigd, ging de politie er vanuit dat het doelwit de vertrekhal dan wel de startbanen van de luchthaven in Genève was. De verwarring was groot nadat bleek dat zo’n honderd milieuactivisten voor de ingang van de terminal voor privévluchten, die zich nabij de luchthaven bevindt, ingehaakt gingen zitten.

Ze eisten dat er een einde komt aan deze ‘absurde manier van privévervoer’. In Genève wonen veel rijke mensen met een privéjet. ‘Het is volkomen oneerlijk dat een klein gedeelte van de bevolking een onevenredige impact op de rest van de samenleving mag hebben’, schrijft de actiegroep in een persbericht. Volgens de milieuactivisten stoot een privévliegtuig twintig keer meer CO2 uit per passagier uit dan een normaal vliegtuig.

De politie sloot de toegang zelf snel af en verhinderde daarmee dat de demonstranten de terminal binnengingen. De actie was vooral symbolisch van aard. Rond 13 uur, drie uur nadat de actievoerders arriveerden, gaf de politie hen nog een uur de tijd om hun boodschap over te brengen. Vanaf 14.30 uur verlieten de eerste actievoerders groepsgewijs de locatie, maar niet voordat de politie hun identiteitsgegevens was nagegaan.

De actie deed sterk denken aan die bij de Britse luchthaven London City Airport van begin vorige maand. Met dit verschil dat diverse milieuactivisten er daar wél in slaagden de plaatselijke terminal te betreden. Een man slaagde er zelfs in op het dak van een vliegtuig te klimmen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties