Ik krijg de kriebels van die hysterische klimaattypes die je de maat nemen over hoe groot je ecologische voetafdruk wel niet is. Hoe groter je afdruk, hoe slechter je bent voor het klimaat. Bezit je een auto, dan is je voetafdruk vele malen groter wanneer je fietst. Laat staan wanneer je ook nog vlees eet, vliegt en een stel kinderen op de wereld hebt gezet met smartphones. Is dat laatste het geval dan kan je spreken van een ecologische voetafdruk van een dinosaurus.

Toch heeft menig klimaatmissionaris een ecologische voetafdruk van heb ik jou daar. Als je het interview leest met ‘klimaatactivist’ Jonathan Safran Foer zie je hem in gedachten door de gangen stampen van het statige Ambassade Hotel aan de Amsterdamse Herengracht waar hij vaak verblijft. Foer is daar een graag geziene gast en loopt de deur plat. Meerdere malen per jaar vliegt hij van New York naar Amsterdam waarover hij zegt: „Ik ga niet helemaal stoppen met vliegen. Ik vlieg beroepshalve, vanwege mijn boeken.”

Let vooral op het woord ‘helemaal’. Als bekende schrijvende klimaatactivist heb je toch een voorbeeldfunctie? Zijn nieuwe boek met de titel Het klimaat dat zijn wij dat hij hier promoot, maakt hem ongeloofwaardig voor mij. Kies dan desnoods voor een vrachtschip, je komt later aan maar is altijd nog beter dan vliegen: ‘(…) per tonkilometer (containerschepen vervoeren heel veel tonnen materialen) is de CO2-uitstoot voor een extra passagier aan boord verwaarloosbaar. Daarom is een vrachtschip alsnog duurzamer dan vliegen.’

Waar ik pas echt de kriebels van kan krijgen is dat akkefietje in oktober op de Blauwbrug in Amsterdam. Actiegroep Extinction Rebellion bezette die om aandacht voor het klimaat te vragen. Daar stond midden op de brug een jonge activist met zijn kindje op de arm die een tweet de wereld in stuurde om te tonen dat hij er ook bij was.

Wat hij waarschijnlijk niet wist, is dat de tweet ook leidt naar zijn blog waarop hij vermeldt hoe vaak hij wel niet vliegt. Je kan stellen dat hij dat per jaar minstens evenveel doet als een verkeerspiloot van de KLM. Waarom doet hij dat als hij zo begaan is met het milieu? Heel simpel, zijn blog is niet bestemd voor klimaatactivisten maar voor werkgevers. Een klinkend internationale cv met tijdelijke contracten is dan onontbeerlijk. Je kan dan niet aankomen met dooddoeners als dat je graag vleesvervangers eet van Albert Heijn.

Over supermarkten gesproken. Pas nog wilde ik er één binnenlopen toen ik onverhoeds werd besprongen door een scholier: „Meneer, hoe milieubewust bent u?” („Hé boomer, lees je wel eens een krant?”) Ze wilde me blijkbaar een ‘milieu examentje’ afnemen. Vlug naar binnen geglipt. Toen ik even later weer buiten kwam, zag ik haar met medescholieren op hun dure platte apparaatjes pielen. Kan geen karbonaadje tegenop. Lees dit maar eens: ‘elektronische gadgets grotere vervuilers dan je denkt‘.

Er valt hier nog een wereld te winnen. Neem deze: Ik rijd geregeld met de bus over Schiphol en krijg elke keer de indruk dat de gehele bevolking van Haarlemmermeer en Amsterdam via een haastig geïmproviseerde luchtbrug geëvacueerd moet worden. Vakantie, het hele jaar door! In lange rijen staan ze braaf de tijd te doden met hun smartphone totdat ze kunnen inchecken.

Ron Kretzschmar

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ron
4 jaren geleden

Schiphol blijft ongemoeid in de klimaatplannen van de regering: boeren de lul, bouwers de lul dus huurders de lul en Schiphol blijft lekker doorgaan met vervuilen en maken van pokkeherrie want goed voor de economie. Maar greenpeace heeft nu Schiphol Plaza bezet:

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/258451/live-greenpeace-activisten-bezetten-schiphol-plaza