De geplande stille tocht die vanavond gehouden zou worden in het centrum van Rotterdam is afgelast. Burgemeester Aboutaleb staat geen protest toe uit solidariteit met Noord-Marokkaanse Riffijnse activisten na 17 uur.

Bij de Rif Werkgroep Rotterdam balen ze als een stekker. Na wekenlange voorbereiding kreeg men donderdag pas te horen dat de burgemeester de stille mars in de avonduren verbiedt. Het protest mag wel tussen 15.00 en 17.00 uur plaatsvinden, maar daar zegt de organisatie zich niet aan te willen houden. De Marokkanen willen namelijk kaarsen dragen en daar moet het wel donker voor zijn.

„Ik heb de stille tocht een maand van tevoren aangevraagd bij de gemeente. Omdat we kaarsen willen dragen, hebben we gemeld dat we de mars van 17.00 tot 21.00 uur willen houden. En dan krijgen we twee dagen van tevoren te horen dat het niet kan… Dat is onfatsoenlijk”, zegt Abdennatij Benseddik. Volgens Benseddik heeft de politie duidelijk gemaakt dat ze zou ingrijpen als de organisatie de mars zaterdag om 17:00 zou doorzetten.

Na het uit de hand lopen van een Koerdische demonstratie een maand geleden wil Aboutaleb niet langer dat er in de avonduren gedemonstreerd wordt in zijn stad. ‘De straatverlichting geeft bij eventuele calamiteiten slechts een beperkt zicht en dat belemmert het handelingsrepertoire van de politie ernstig en bemoeilijkt het handhaven van de openbare orde’, schrijft hij. Daarnaast zou er onvoldoende politiecapaciteit beschikbaar zijn.

„We willen geen confrontatie met de politie”, zegt Benseddik. Maandag stapt hij naar een advocaat om te bekijken of ze iets tegen het demonstratieverbod kunnen beginnen. De organisatie overlegt over een nieuwe datum voor een stille tocht. De wereldwijde protesten ontstonden toen een visverkoper in 2016 in het Marokkaanse Rifgebergte om het leven kwam na een ruzie met de autoriteiten over een partij vis. De opstand die volgde kwam bekend te staan als de Rif-protesten.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4 jaren geleden

De wereldwijde protesten ontstonden toen een visverkoper in 2016 in het Marokkaanse Rifgebergte om het leven kwam na een ruzie met de autoriteiten over een partij vis.

https://tinyurl.com/y3hcwrux