Nou, in Woerden niet. Een bewoonster op de Prins Hendrikkade krijgt van de gemeente een boete indien zij haar was te drogen hangt langs het water, want illegaal…

Bewoonster Ilja Moons laat aan een verslaggever van RTV Utrecht een foto zien als bewijs dat de was al eeuwen in de buitenlucht wordt gehangen. Op een zwart-wit foto zie je de Prins Hendrikkade, het water en frisgewassen overhemden aan de lijn. „Ik hang ook al jaren mijn was aan de lijn buiten. Bij mij achter droogt het niet, bovendien heb ik maar een kleine tuin”, zegt zij voor de tv-camera.

Het is alsof de duvel ermee speelt, traditionele gebruiken lijken in dit land een voor een te grabbel worden gegooid. In dit geval door toedoen van één persoon die, anoniem nog wel alsof het een zedenmisdrijf betreft, een klacht over de was heeft ingediend bij de gemeente Woerden. De gemeente zegt: regels zijn regels. Moons zou de APV hebben overtreden en riskeert een boete van 240 euro. Twee BOA’s hebben dit Moons en andere bewoners laten weten.

De gebruikers van de waslijn, bewoners van de Prins Hendrikkade en Prinses Beatrixstraat, zijn verbijsterd. De Prins Hendrikkade is een doodlopende straat waar relatief veel jonge stelletjes en gezinnen wonen die samen leuke dingen doen: een bbq’tje of een drankje en samen onderhouden ze ook het groen in de straat. De sociale cohesie in de buurt is groot, vinden de bewoners.

Volgens de lokale CU/SGP had de gemeente het ook anders aan kunnen pakken. De partij heeft samen met D66 vragen gesteld aan het college over de waslijnaffaire. „Er had eerst een gesprek moeten plaatsvinden tussen de klager en de omwonenden”, zegt raadslid Van der Wind (CU/SGP). „Dus niet gelijk met een sanctie dreigen. Daarnaast hebben we gevraagd of het college nog eens naar de regels wil kijken, of die niet beter geschrapt kunnen worden als nut en noodzaak ontbreken.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
r.e.drenth
4 jaren geleden

verworven recht na hoeveeel jaar is dat onomkeerbaar ?