Greenpeace mag geen acties meer voeren bij olieplatformen van Shell op het Brentveld in de Noordzee. Dat heeft de rechtbank in de Schotse hoofdstad Edinburgh bepaald. Schiphol staat geen actie toe binnen de terminal.

Greenpeace voert regelmatig acties bij de boorplatforms. Die worden niet meer gebruikt en de milieugroep wil dat Shell de platforms opruimt. Het oliebedrijf wil ze liever laten staan, omdat uit onderzoek van het bedrijf onder meer blijkt dat dit de beste optie is voor het milieu en dat het goedkoper is en stapte naar de rechter in Schotland. Die vindt dat de platforms privébezit van Shell zijn en dat het daarom mensen de toegang mag weigeren.

Greenpeace en minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) willen liever dat Shell de boorplatforms opruimt, omdat ze bang zijn dat de nog aanwezige olie en chemicaliën in de zee zullen lekken. Het hoofd juridische zaken van Greenpeace weet nog niet of beroep wordt aangetekend. „Greenpeace zal in ieder geval blijven strijden voor het recht om vervuilende bedrijven door middel van veilig en vreedzaam protest ter verantwoording te roepen.”

De burgemeester van Haarlemmermeer heeft laten weten dat Greenpeace in het weekeinde van 14 tot 15 december niet mag protesteren in of bij Schiphol Plaza. Ook moet het protest voor zonsondergang beëindigd zijn. De milieuorganisatie daarentegen laat zich echter niet ringeloren door de gemeente. „Wij laten ons niet de mond snoeren. Daarom gaan we gewoon door met onze actie op Schiphol”, meldt directeur Joris Thijssen van Greenpeace.

Greenpeace wil half december een zogenoemd Protestival houden op Schiphol, naar wens van haar achterban. „Het recht op vreedzaam protest is ontzettend belangrijk om misstanden aan de kaak te stellen in een democratie. Schiphol is een grote vervuiler. Veel mensen als jij en ik maken zich grote zorgen. Van jongeren die in actie komen voor hun toekomst, tot omwonenden die grote overlast hebben door de luchthaven.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties