De film Bombshell belicht de ondergang van Roger Ailes, oprichter en directeur van de uiterst conservatieve Amerikaanse tv-zender Fox News. In 2016 getuigden 24 vrouwen over diens seksuele intimidaties op de werkvloer. In de film staan de verhalen van drie vrouwen centraal, met Megyn Kelly (Charlize Theron) en Gretchen Carlson (Nicole Kidman). Kayla, het derde personage, gespeeld door Margot Robbie, is fictief, daar zijn de ervaringen van meerdere vrouwen in verwerkt.

Gebaseerd op ware feiten en gebeurtenissen husselt Bombshell geraffineerd feit en fictie door elkaar. In de nieuwsbeelden zijn echter de bestaande personen te zien. De film is niet bedoeld als politieke ontmaskering van Fox News. Regisseur Jay Roach en scenarioschrijver Charles Randolph hebben zich geconcentreerd op de machocultuur op de werkvloer waar seksueel misbruik van de vrouwelijke werknemers dagelijkse praktijk is.

Nieuwspresentatrices Kelly en Carlson worden in de film zeker niet als lieverdjes geportretteerd. Megyn Kelly, de beroemdste nieuwsvrouw van de zender, ligt overhoop met Donald Trump. Tijdens het Republikeinse debat gaat ze in op zijn vrouwonvriendelijke opmerkingen hetgeen niet in goede aarde valt bij Trump. Kelly mag dan een ijskoningin zijn in Bombshell, haar menselijke kanten worden wel degelijk getoond. En ze maakt een fascinerende ontwikkeling door in de film.

Eerst houdt ze zich afzijdig wanneer het seksueel misbruik van Ailes boven water komt. Ook zij heeft tien jaar geleden diens seksuele intimidaties ondergaan en komt tot inkeer. Charlize Theron zet weer een formidabele rol neer. Merkwaardig aspect van de tweede verhaallijn met Carlson (Nicole Kidman) is dat haar verhaal er een beetje bij hangt, terwijl ze als eerste een aanklacht tegen Ailes indiende. In het laatste deel van film krijgt haar personage pas punch.

Kayla, een fantastische rol van Margot Robbie, begint als stagiaire bij de talkshow van de beruchte Bill O’ Reilly, die ook al werd beschuldigd van seksuele intimidatie. Kayla noemt zichzelf evangelische millennial, seculiere muziek kent ze niet. Het emotionele zwaartepunt van de film ligt bij dit personage. Tijdens een audiëntie met Ailes (John Lithgow) moet Kaya haar jurkje steeds verder omhoog doen, vernederender kan bijna niet. Ze wordt gereduceerd tot een stuk vlees. Ailes heeft het dan nog over haar loyaliteit aan hem. In de energieke en onderhoudende film komt deze scène hard aan.

De drie vrouwelijke hoofdpersonen in Bombshell zou je met recht antifeministen kunnen noemen. Dat is meteen de uitdagende crux van de film. De betrokken vrouwen kunnen oerconservatieve waarden en meningen spuien, maar zijn nochtans slachtoffers van de giftige machocultuur op de werkvloer. Fox News heeft tientallen miljoenen aan de slachtoffers betaald, Roger Ailes overleed een jaar na zijn ontslag bij de mediaonderneming.

Ulrik van Tongeren

Bombshell (Independent Films, 2019), nu in de bioscoop.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
hans Beerends
4 jaren geleden

Het was vooral de leegte van de situatie die mij trof, zowel de geile directeur als de mooie vrouwen die alle n maar op TV willen en het niets uitmaakt of ze onzin of zin naar buiten brengen. Het is de leegte van media die alleen nog maar kijken naar kijkcijfers.