De vertoning van goede Nederlandse satire op tv, je moet er geduld voor hebben. Het laatste wat ik mij kan herinneren was Koefnoen, dat alweer drie jaar geleden is gestopt. Sindsdien bleef het stil en worden we doodgegooid met stompzinnige babbelprogramma’s waarin keer op keer dezelfde smoelen hun waren – tv-programma’s, boeken, voorstellingen, etc. – aan de man/vrouw mogen brengen. Vroeger noemden we dit sluikreclame.

Toegegeven, ook Zondag met Lubach is goed te doen maar gelet op het format, op Amerikaanse leest geschoeid inclusief klapvee in de studio, en een betweterige presentator kan dit programma mij niet voldoende bekoren. Echter, sinds half december valt er weer een satirisch pareltje te bewonderen, en nog wel bij de hyper politiek-correcte omroep NTR. Ik doel op Promenade dat wekelijks op zondagavond op NPO3 wordt vertoond.

In Promenade wordt de draak gestoken met de enorme stroom aan talkshows die dagelijks over ons wordt uitgestort. De hilarische presentator Diederik Ebbinge, bij mij vooral bekend van de formidabele tv-series B.A.B.S. (2017) en De Luizenmoeder (2018-2019), is ontzettend trots op zijn eigen talkshow waarin je geen praattafel zult aantreffen. Nee, Diederik en zijn vaste gasten Henry van Loon, Eva Crutzen en Ton Kas presenteren de ‘nieuwsshow’ staande binnen cirkels.

Van Loon (cabaretier en o.m. bekend van De Luizenmoeder), Crutzen (cabaretier) en Kas (cabaretier) ontpoppen zich elke uitzending als deskundigen op specifieke terreinen. Zo blijkt Ton Kos in de meest recente aflevering ineens een topkok te zijn, Henry een bezopen Amerika-deskundige en Eva een kenner van de musical-business. Verrassende tv, volop dubbele bodems, als kijker wordt je continu op het verkeerde been gezet.

Overigens blijkt de liefde tussen Eva en Henry, waar in de voorafgaande aflevering sprake van leek te zijn, slechts op vriendschap gebaseerd. Dit leidt in de aflevering van afgelopen zondag tot groot ongenoegen bij Henry, terwijl de strontjaloerse Diederik weer toekomst ziet voor Eva en hem. Afijn, Promenade wordt door een select gezelschap gewaardeerd. Wie niet lacht die is gezien.

Je kunt de zeven afleveringen terugkijken op internet, en wel hier. Aflevering 1, 2, 3, 4, 5, 6 , 7 en 8.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties