A Hidden Life van de Amerikaanse regisseur Terence Malick speelt begin jaren ’40 van de vorige eeuw. De film gaat over een gelovige melkboer die in het Oostenrijkse bergdorpje Sankt Radegund een gelukkig leven leidde met zijn gezin. Toen deze Franz Jägerstätter weigerde trouw te zweren aan Adolf Hitler belandde hij in de gevangenis. Hij was een streng gelovig man en weigerde daarom de wapenen op te pakken.

De film is gebaseerd op de briefwisseling tussen Jägerstätter (August Diehl) en zijn vrouw Franziska (Valerie Pachner). Voor Malick is een dergelijke historische reconstructie ongewoon, en dan ook nog geheel Duits gesproken. De film heeft een politieke onderstroom, de eerste in zijn oeuvre. Gelukkig is de bedwelmende visuele stijl van Malick gebleven. De schoonheid van de Oostenrijkse Alpen is verbluffend in beeld gebracht.

Een parade van militairen, priesters en juristen probeert Jägerstätter van zijn vermeende dwaling af te halen. Het mag niet baten. De man is koppig en stil, juist zijn stilzwijgen vormt de essentie van A Hidden Life. Alles wordt hem afgepakt en toch blijft hij volharden. Die gevangenschap contrasteert met het gelukkige leven aan het begin van de film. Dat harde maar gelukkige boerenleven wordt prachtig intens in de verf gezet.

Acteurs in een Malick-film krijgen de opdracht om altijd in beweging te blijven, terwijl de bijna dansende camera van de regisseur ze volgt. De meeslepende bewegingen zijn in het begin dromerig, daarna worden ze hoekiger, bijna claustrofobisch. De stille Jägerstätter die langzaam verpulverd wordt door het onmenselijke nazisme zorgt voor een aangrijpende ervaring.

Dat A Hidden Life iets geheel anders zou zijn dan Malick’s vorige films is niet geheel waar. Meestal komt de band tussen de mens en de aarde aan bod in zijn werk. Vooral met Tree of Life (2011) en nu met zijn nieuwe film gebeurt dat behoorlijk intens. Daarom is A Hidden Life zoveel meer dan zomaar een oorlogsfilm. Het is een ode aan het leven en een aanvuring om op te komen voor je overtuiging.

Ulrik van Tongeren

A Hidden Life (Walt Disney, 2019)

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties