De Amsterdamse binnenstad is nagenoeg onleefbaar geworden als gevolg van het massatoerisme. Hoewel de overlast lang niet ze erg was, kwamen krakers in de jaren ’80 ertegen in verzet.

                                                                        door Hans Beerends

Columnist Sylvain Ephimenco citeert in Trouw van 21 januari een mevrouw die zich ergert aan het massatoerisme in Amsterdam. In één adem voegt de vrouw eraan toe dat zij zich vroeger ook zo ergerde aan de krakers.

En dan maakt de gewoonlijk orde en gezag predikende Ephimenco een merkwaardige afslag. Nee, hij corrigeert hij de vrouw want die krakers waren begin jaren ’80 juist het tegengif voor het massatoerisme. Geen luxe toeristen maar sociale woningen schreeuwden zij, en ze gooiden stenen en rookbommen naar hotels, prikten banden lek van touringcars en bespoten rondvaartboten met verf.

De veelal brave Ephimenco keurt deze anarchistische aanvallen nog net niet goed maar laat wel zien hoe dit geweld de toename helaas niet heeft verhinderd maar wel vertraagd. Leverde een paar miljoen toeristen in 1984 nog 1.5 miljard verdienste op, met name voor de horeca, in 2017 waren het er al 17 miljoen met een verdienste van 6.3 miljard. Volgens cijfers van het NBTC Holland Marketing zal dit aantal de volgende tien jaar groeien naar 32 miljoen.

Zodra een columnist als Ephimenco zich al zo ergert aan het Amsterdamse toeristenbeleid, dan moet het toch wel heel erg zijn, en dat is het ook. De Amsterdamse binnenstad is gewoon bezet gebied. Amsterdammers hebben daar niets meer te zoeken. Engels is de voertaal en als je gewoon om een pils of koffie vraagt, kijkt het personeel je aan of je een analfabeet bent.

Duur betaalde ambtenaren hebben jarenlang gewerkt aan de verkoop van de stad. Om de overlast te beperken, stopt men ook nu niet met die verkoop, nee, men doet aan spreiding. Daarom heet Zandvoort nu Amsterdam Beach en het Muiderslot heet Amsterdam Castle. Amsterdam is niet de enige stad met toeristenoverlast. Kijk naar Barcelona waar eerder al protestdemonstraties gehouden werden en Venetië waar inwoners nu aparte pasje krijgen zodat ze hun huizen kunnen bereiken.

De commissie Remkes heeft net een rem gezet op de groei van het vliegverkeer, het probleem ontstaat echter vooral nadat het vliegtuig is geland. Hordes toeristen lopen al rolkofferend achter het vlaggetje van de leider aan op weg naar The Red Light district, het Van Goghmuseum, The Nightwatch, Anne Frank en de coffeeshops. Over halvering van de veestapel is ondertussen iedereen het wel eens, nu de halvering van de toeristenstapel nog.

Hoe? Als je op avontuur wilt gaan, ga dan alleen of met zijn tweeën en laat je niet verleiden door de grote touroperators met hun goedkope groepsreizen en voorspelbare afgekloven ‘bezienswaardigheden’ Moeilijk? Ja moeilijk! Voor U, voor jou, voor mij en voor iedereen. Maar wel noodzakelijk.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties