Extinction Rebellion heeft zaterdagochtend in de Britse hoofdstad Londen de toegang tot het mode-evenement London Fashion Week geblokkeerd.

Circa 150 actievoerders protesteerden tegen de zogenoemde fast fashion en willen dat de volgende editie van het evenement, in september, wordt afgelast. Op de belangrijke verkeersader de Strand in het centrum van de stad, waar de wereldberoemde modebeurs twee keer per jaar wordt gehouden, werden auto’s en vrachtwagens tegengehouden. Woedende automobilisten reageerden door te toeteren en de actievoerders uit te schelden.

Die haalden na twintig minuten bakzeil, maar blokkeerden vervolgens twee andere rijbanen. Demonstranten droegen plakkaten met de tekst ‘Nooit meer valse mode’ en ‘Geen mode op een dode planeet’, terwijl anderen jurken droegen gemaakt van kettingen. De actie werd gevoerd nadat Extinction Rebellion maandag een brief aan de British Fashion Council (BFC) had afgeleverd met het verzoek de volgende London Fashion Week in september te annuleren.

Extinction Rebellion vindt dat de mode-industrie sterk bijdraagt aan de klimaatverandering. Fast fashion (snelle mode) gaat volgens de beweging over nieuwe trends die niet alleen snel van de catwalks naar de winkels gaan, maar net zo snel naar de vuilnisbelt. Afgelopen september lijmden met nepbloed bedekte actievoerders zich vast aan de ingang van de London Fashion Week, waardoor de toegang tot de beurs werd geblokkeerd.

Angela Duncan, woordvoerster van dierenwelzijn campagnegroep Animal Rebellion, vindt dat kledingbedrijven de verantwoordelijkheid hebben het milieu te beschermen. London Fashion Week is voor haar een perfecte plek om deze nieuwe veranderingen te laten zien. „We moeten enthousiast zijn over creatief en innovatief om te gaan met onze kleding, niet alleen in stijl, maar ook in de productie ervan.” De actie eindigde rond 13 uur.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties