Boeren gaan op 18 maart samen met duurzaamheidsorganisatie Urgenda 50.000 bomen planten in het kader van de Nationale Boomfeestdag. Stichting MEERGroen doneert de zaailingen.

De 50.000 gedoneerde bomen, van ongeveer 100 verschillende boomsoorten, zijn door vrijwilligers geoogst in de natuur. Veelvoorkomende soorten zoals esdoorn, wilg en berk, maar ook bijvoorbeeld sleedoorn, goudwilg, rode druif, wilde appel, sering en kamperfoelie. Dit meldt Caring Farmers op haar website.

Achttien Caring Farmers, de nieuwe boerenbelangenbehartiger voor boeren die op weg zijn naar een natuurinclusieve kringlooplandbouw, gebruiken de bomen om vooral heggen en hagen te planten op hun erf, oprijlaan en langs hun akkers. Zo creëren zij meer habitat voor insecten en vogels en leggen zij de komende jaren CO2 vast.

Zo plant Roy Tomesen 10.000 boompjes in de uitloop voor zijn kippen en bijen om ‘een waar biodiversiteitsparadijs te creëren’ voor de dieren. Jorrit Kiewik plant 1500 meter aan voedselwallen op zijn terrein voor vogels en insecten en worden er overal heggen en hagen aangelegd. Rick Huis in ’t Veld plant er 10.000 in een grote brede biodiverse haag van 500 meter lang.

De Boomweggeefactie van MEERGroen bestaat al sinds 2008. Dit jaar hoopt directeur Franke van der Laan in totaal 100.000 zaailingen weg te geven. Volgend jaar moet dit aantal verdubbelen. De helft van de boompjes gaat dit jaar naar de enthousiaste Caring Farmers, maar ook komt er een bos op de Floriade en kunnen individuele burgers bomen ophalen en planten.

Verlies van biodiversiteit is een groot probleem op het platteland, zo bleek onlangs nog uit onderzoek van het Wereld Natuur Fonds (WNF). De neergang komt onder meer doordat de landbouw intensiever is geworden en er op en rond akkers minder plantensoorten voorkomen dan vroeger. Ook de hoge uitstoot van ammoniak speelt een rol.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
mikkie venem
4 jaren geleden

geoogst in de natuur ? Dus op die plek in de natuur groeien ze niet uiit tot hun volle wasdom?
IK snap er even niets meer van!

Paulus de Boskabouter
4 jaren geleden
Antwoord aan  mikkie venem

‘Stichting MEERGroen heeft onder andere stukken bos in ecologisch beheer. Aangezien de natuur ontzettend productief is (een ‘blije’ boom produceert ieder jaar duizenden zaailingen), kunnen wij die jonge boompjes verwijderen en bewaren. Die zaailingen zijn op de plek waar ze groeien vaak een plaag en verdrukken de oorspronkelijke begroeiing, maar op een andere plek, komen ze weer goed van pas. Vandaar dat wij jaarlijks zoveel boompjes weg te geven hebben.’

https://www.stichtingmeergroen.nl/html/actueel.html