Professor Jaap van Dissel van het RIVM, Neerlands coronabestrijder, heeft vrijdag de 13e, een dag na de eerste nationale supermarktrun, weer van zich laten horen in de NRC. Van Dissel: „Houdt er rekening mee dat de helft van de Nederlandse bevolking de komende jaren Covid-19 krijgt.” Oftewel het coronavirus. Een alinea verder in het artikel wordt de ‘Grote Virusramp’ afgezwakt want, zo verklaart hij: „Dat hoeft geen ramp te zijn, de meeste mensen krijgen milde klachten.”

Soms zou je in deze coronatijden willen dat een krantenartikel met het gunstige aspect van een onderwerp opent. Maar ja… we leven immers ook nog eens in een tijd van permanente ‘krantencrisis’ en een alarmistische kop verkoopt nou eenmaal beter dan een gematigde. Met als gevolg dat veel mensen op hun elektronische vriendje, dat ze altijd bij de hand hebben, lezen: ‘Helft Nederlandse bevolking krijgt uiteindelijk het virus’ waarna ze terstond de schijterij krijgen, wartaal beginnen uit te slaan en hals over de kop naar de lokale supermarkt hollen om wc-papier in te slaan.

In het bijzonder wil ik me nu richten tot de ‘wc-papierman’ die gisteren, gadegeslagen door de camera van de NOS, dus door het gehele volk, achter zijn met wc-papier volgestouwde stationcar probeerde om nog meer wc-papier in zijn gezinsdiesel te proppen. Man, het is waarschijnlijk nog niet tot je ‘smartponehersens’ door gedrongen, maar je bent de LUL van het land!

Zoals te verwachten opent het NOS Journaal vandaag met ‘2 nieuwe doden, 155 besmettingen in Nederland, supermarkten opnieuw leger’. En zoals te verwachten vandaag dus een tweede ‘supermarktrun’. Hoe zou dat hamsteren nou toch komen? Veelzeggend zijn de antwoorden van de ‘supermarktrunners’ die door de immer ludiek kritische verslaggever van de NOS worden ondervraagd. Alle hamsteraars geven, alsof het afgesproken werk is, hetzelfde antwoord: „Iedereen doet het, ik kan toch niet achterblijven?!” Een logica waar geen speld tussen te krijgen is. Tja, denk je dan maar… je zal op de plee zitten zonder wc-papier, een verse bloemkool veegt niet lekker je reet af.

Voor degenen die genoeg hebben van het hamsteren, zijn er andere cijfers bij het RIVM te raadplegen die de zaak in perspectief kunnen plaatsen, zoals die over de ‘gewone’ griep in 2018: ‘De oversterfte tijdens de 18 weken griepepidemie werd geschat op 9.444’. Oké, dit is een beetje ziek gegoochel met doden en ranglijstjes (hoewel met name hamsteraars geilen op ranglijstjes) maar het aantal van 9.444 doden in 2018 als gevolg van een normale griep in Nederland, waar je niemand over hoorde, is niet te vergelijken met het aantal doden wereldwijd van 5.539 doden op dit moment als gevolg van het coronavirus.

Ron Kretzschmar

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
swieber
4 jaren geleden

Volgens The Guardian houdt corona de Britten tot voorjaar 2021 in de ban. Maar liefst 80 procent van de bevolking raakt besmet, 500.000 sterven…

https://www.theguardian.com/world/2020/mar/15/uk-coronavirus-crisis-to-last-until-spring-2021-and-could-see-79m-hospitalised

bromsnor
4 jaren geleden

doet The Guardian ook al aan glazen bol wetenschap?