Willem-Alexander heeft een nieuw woord geïntroduceerd: eenzaamheidsvirus. De koning bracht de term vrijdagavond ter sprake in zijn, eerder opgenomen, tv-toespraak voor volk en vaderland die, hoe kan het ook anders, volledig in het teken stond van de coronacrisis die de meeste burgers in haar greep houdt.

Nu heeft deze samenleving al heel wat langer te kampen met een groeiend aantal eenzame mensen, ruim een miljoen vorig jaar, maar het leidt geen twijfel dat de hoeveelheid eenzamen als gevolg van de ongekende maatregelen die de overheid de burgerij heeft opgelegd ter bestrijding van de corona-pandemie explosief zal groeien de komende tijd.

Niet alleen alleenstaanden, waaronder eenzaamheid vooral woekert, dienen noodgedwongen binnen te blijven, dat geldt nu voor iedereen. Dagen achtereen thuiszitten is niet bepaald bevorderlijk voor de innerlijke geest, al helemaal niet indien deze situatie voortduurt tot na de zomer en we zo dadelijk enkel nog naar buiten mogen voor boodschappen of een bezoek aan de huisarts.

Hier een paar (voor de hand liggende) suggesties die jij al dan niet ter harte kunt nemen om enigszins tijdelijk aan de donkere coronatunnel te ontsnappen. Tips waarvan ik de hoop uitspreek dat ook jij suggesties achterlaat in het gastenboek onderaan dit bericht waarmee de naargeestigheid mondjesmaat wordt teruggedrongen, aanvullende tips zeg maar.

Ten eerste, het voornaamste advies, ruk je los van het hardnekkige op de voet volgen van de waan van de dag nieuwsmedia. Ik ken helaas teveel mensen die eraan verslaafd zijn geraakt, nieuwsjunks. Dag in dag uit kijken ze momenteel naar tv-programma’s die hen letterlijk ziek maken tussen de oren. Ze kijken met de dag waziger uit hun ogen, het stadium zombie komt dichterbij.

Aan hen zou ik zeggen: mijdt programma’s als OP1, Journaal, Jinek, Nieuwsuur, Jeugdjournaal en 1Vandaag als de pest. Dit geldt ook voor dagbladen en nieuwsradio, alsmede websites als GeenStijl, Nu.nl en Joop; ze staan volledig in het teken van de narigheid en onheilstijdingen die het coronavirus voortbrengt. Dood en verderf als marketingproduct voor de noodlijdende media, what’s new?

Afkicken mensen, en vul de gaten in de avond op met het kijken naar films en series die, buiten de tv-zenders om, vandaag de dag voorhanden zijn in de vorm aanvullende abonnementen (Netflix, Ziggo Movies, Film1, Videoland). In een aantal gevallen (Netflix, Videoland) heb je een smart-tv nodig. Of haal films/series op dvd in huis.

Zet je aan tafel of achter de pc of puzzelboek voor het spelen van spelletje, het verzet de geest. Haal een leuk (strip)boek in huis bij de boekwinkel, bibliotheken hebben helaas vanwege corona hun deuren gesloten. Draai vrolijk stemmende muziek, begin beetje bij beetje aan de voorjaarsschoonmaak. Laat verbouwing achterwege tot de tijd aanbreekt waarin de buren minder gespannen zijn.

Buitenshuis mogen we nog komen, dus maak er gebruik van overdag. Fiets en wandel erop los, neem een thermoscan met koffie mee, alsmede broodjes, de horeca onderweg zit immers op slot. Met de auto of scooter onderweg is uiteraard ook niets mis mee. Treinen en streekbussen rijden nog, al is het minder frequent. Kies vooraf een mooie locatie in een natuurlijke stille omgeving als einddoel.

Als laatste suggestie: doe wat voor de medemens die de straat écht niet op kan of durft. Er ontstaan tal van initiatieven van onderop waarbij je je als vrijwilliger kunt inzetten. Informeer bij het buurthuis, Rode Kruis, Coronahelpers, vrijwilligersorganisatie, de Voedselbank, desnoods de gemeente. Met een geringe inzet haal je er zoveel voldoening uit.

En jij, heb jij suggesties? Laat het ons weten via onderstaand gastenboek.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pieter
4 jaren geleden

Lekker chillen in het park met een goede fles wijn.

hans Beerends
4 jaren geleden

Goed stuk Alex – bezorgdheid O.K dat hebben we allemaal maar sla niet door in paniek
Het helpen en bezig zijn met een ander is EN leuk voor die ander EN het andere voordeel is dat je niet de hele tijd met jezelf bezig ben