In niets lijkt het erop dat landbouwminister Schouten zich op belangrijke punten sterk wil maken voor de sector om tot reële oplossingen te komen voor het stikstofprobleem, stelt het Landbouw Collectief.

Volgens het Landbouw Collectief, waar dertien land- en tuinbouworganisaties bij zijn aangesloten, heeft overleg met Schouten woensdag niets uitgehaald. De vertegenwoordigers van de agrarische sector menen dat het kabinet zijn eigen agenda wil doordrukken. Daarom heeft verder overleg nu geen zin.

Volgens het collectief is vorig jaar november al een plan neergelegd en zijn er maatregelen voorgesteld waarmee een aanzienlijke hoeveelheid stikstofuitstoot kan worden bespaard. In de overleggen sinds die tijd komt volgens de belangenorganisaties naar voren dat het kabinet zijn eigen koers vaart.

De Spoedwet Aanpak Stikstof, waarmee het veevoer vanuit Den Haag tot in details is geregeld, wordt volgens de klagers vooral gebruikt om boeren buitenproportioneel te beboeten. Verder is zeer tegen het advies van het Landbouw Collectief in februari een volgens de agrariërs peperdure regeling aangekondigd voor opkoop van boerenbedrijven, waar uit berekeningen van het collectief zou blijken dat het effect op de Natura 2000-gebieden minimaal is.

Verder zou Schouten doof zijn voor voorgestelde maatregelen door de agrariërs om stikstofuitstoot te beperken. Dit kan volgens hen door eiwitarm voer, meer beweiden en uitrijden van mest aangelengd met water. Het overleg over deze maatregelen loopt volgens de boerenorganisaties uiterst stroef. „Alle goede ideeën vanuit de sector worden juridisch lamgeslagen vanuit het ministerie”, zo klinkt het.

Minister Schouten betreurt het dat de landbouworganisaties het overleg voorlopig staken. „Het is juist nu van groot belang om met elkaar te komen tot oplossingen voor de stikstofproblematiek. Juist nu veel bedrijven het zwaar hebben is het cruciaal dat straks, naast herstel van natuur, ook economische activiteiten (weer) doorgang kunnen vinden.” Het kabinet stuurt binnenkort de plannen voor de aanpak van de stikstofproblematiek naar de Kamer.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties