Het Heinrich Hertz Instituut in Berlijn

Een radicaal-linkse actiegroep heeft dinsdag in Berlijn de bekabeling in brand gestoken van een bedrijf dat meewerkt aan de ontwikkeling van een corona-app. ‘Schakel de stroom uit!’, is hun motto.

De actiegroep ‘Vulkaan’, die de verantwoordelijkheid heeft opgeëist, zegt de ‘brandaanslag’ te hebben gepleegd omdat de corona-app in wording de grondrechten van burgers schendt. Doel van de actie was het Heinrich Hertz Instituut (HHI) dat nabij de bouwput staat in het stadsdeel Charlottenburg in de Duitse hoofdstad. Het bedrijf staat ook bekend als Fraunhofer Heinrich Hertz Instituut, een organisatie van de Fraunhofer Society gevestigd in Berlijn.

Een passant zag dinsdagmorgen vroeg rook uit de bouwput opstijgen en alarmeerde de brandweer die het vuur snel bluste. Door de brand in de stroom- en communicatiekabels viel de elektriciteit in de omliggende straten korte tijd uit. In een claimbrief, onder meer gericht aan Berlijnse media en geplaatst op de radicaal-linkse website Indymedia, wordt het voornemen om ook in Duitsland in het kader van de bestrijding van het coronavirus massaal toezicht te houden op het gedrag van burgers, zoals in China, fel bekritiseerd.

‘De oerangst van mensen wordt met deze pandemie uitgebuit. Het is niet het privatiseringsbeleid in de gezondheidsstelsels dat ter discussie wordt gesteld, maar of JIJ voldoende afstand houdt tot je buurman’, stelt de actiegroep. ‘Of u zich aan de regels houdt die worden gecontroleerd (en soms bestraft). En ze promoten overal een van de meest Duitse deugden: de neiging tot aanklacht. In intellectuele kringen wordt men ervan beschuldigd niet solidair te zijn als men zich niet aan de regels houdt.’

‘Met de nu geplande apps voor het volgen van corona-infecties kan worden aangenomen dat de monitoringopties in de app snel standaard zullen worden’, aldus de actiegroep. ‘De ene crisis vervangt niet alleen de volgende, maar zorgt ervoor dat problemen verdwijnen. De klimaatcrisis verdwijnt achter corona. […] Waarom kan een pandemie een noodprogramma en wereldwijd ingrijpende maatregelen in gang zetten, maar kan de klimaatverandering die al plaatsvindt dat niet?’

De ontwikkelaars van de corona-app, inclusief experts van het Robert Koch Institute en het Fraunhofer Heinrich Hertz Institute, benadrukken echter dat de gegevens volledig anoniem zullen worden verzameld. De software is gebaseerd op Bluetooth-gegevens, die alleen tijdelijk bestaan, zodat gebruikers niet identificeerbaar blijven. Ze zouden fundamenteel verschillen van apps die worden gebruikt in Azië die ook gps-signalen registreren en het volledige datapakket aan overheidsinstanties rapporteren.

Gerelateerde berichtgeving:
‘Contact-app bedreigt ieders privacy’
Traceerapp een blijvertje na corona?
De coronacrisis en het belang van privacy

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties