Online protest tegen biomassacentrale

Tegenstanders van de ingebruikstelling van een biomassacentrale in Diemen voeren zaterdag actie via sociale media. Dit omdat ze vanwege de coronacrisis niet in Den Haag mogen demonstreren.

Het protest wordt georganiseerd door het Comité Schone Lucht, een platform van onder meer non-profitorganisaties en ondernemers. Zij roepen sociale media-gebruikers op om het logo van een verbrande boom te plaatsen met de slogan ‘Schone lucht is van levensbelang, stop met bomen kappen en verbranden’. Daarbij moet de hashtag #StopBiomassa gebruikt worden.

Volgens het comité is de urgentie groot omdat er vorige week nog een vergunning aan het Zweedse energiebedrijf Vattenfall werd afgegeven voor de bouw van een biomassacentrale in Diemen. Het Comité Schone Lucht werd vanwege die plannen opgericht en bestaat inmiddels uit een ‘grote groeiende groep bezorgde burgers’ die protesteert tegen alle biomassacentrales in Nederland.

Vattenfall heeft toestemming gekregen om in Diemen twee aardgascentrales en een hulpwarmtecentrale deels te vervangen door een biomassacentrale. Daarvoor is een zogeheten ‘natuurvergunning’ afgegeven, meldt de provincie Noord-Holland. Volgens het provinciebestuur is de stikstofuitstoot van de toekomstige biomassacentrale in Diemen lager dan van het complex dat er nu staat.

Er zijn verspreid over heel Nederland 42 grotere biomassacentrales in gebruik. Daarnaast is de bouw van nog eens twintig centrales gepland. Deze centrales, die merendeels op dierlijk of plantaardig restmateriaal energie opwekken, worden als oplossing gezien voor het klimaatprobleem omdat biomassa de opwekking van fossiele energie (olie/gas) kan vervangen.

Van alle duurzame energie die we opwekken in Nederland, is biomassa met 63 procent de grootste. Op ruime afstand volgt windenergie, gevolgd door zonne-energie, aardwarmte en bodemenergie. Uit onderzoek in opdracht van het kabinet is naar voren gekomen dat elektriciteit opwekken uit de verbranding van hout 20 procent meer stikstof, fijnstof en broeikasgas oplevert dan stroom uit een kolencentrale.

De verschillen met aardgas zijn zelfs nog groter; zo levert het opwekken van warmte met biomassa ruim twee keer zo veel stikstof op als bij het verbranden van gas. Daarentegen stoten biomassacentrales meer CO2 uit dan kolencentrales, blijkt uit onderzoek van adviesbureau DNV GL in opdracht van ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Als grote kolencentrales tot biomassacentrales worden omgebouwd, leidt dat tot 5 procent meer uitstoot.

Share Button

4 Reacties op Online protest tegen biomassacentrale

 • ster schrijft:

  Een biocentrale heeft om de vier minuten 1 vrachtwagen hout nodig om te kunnen blijven draaien.
  Dat zegt genoeg,,

  • Heijs schrijft:

   Andere energie ‘everancier zoeken

  • Willy Schmidt schrijft:

   Als niemand meer bij vatenvall electriciteit afneemt zal het bedrijf wel ophouden met deze vervuiling . Boycot Vattenfall

 • Hendrik schrijft:

  Politici kunnen met biomassa verstoken weer een vinkje zetten. Iedereen snapt dat biomassa stoken op deze schaal gewoon verkeerd is. Het besluit geeft feilloos aan hoe technocratisch onze regering is. En vooral hoe slecht het bestuur is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Volg ons op twitter
Zoeker
Rubrieken