Tegenstanders van de ingebruikstelling van een biomassacentrale in Diemen voeren zaterdag actie via sociale media. Dit omdat ze vanwege de coronacrisis niet in Den Haag mogen demonstreren.

Het protest wordt georganiseerd door het Comité Schone Lucht, een platform van onder meer non-profitorganisaties en ondernemers. Zij roepen sociale media-gebruikers op om het logo van een verbrande boom te plaatsen met de slogan ‘Schone lucht is van levensbelang, stop met bomen kappen en verbranden’. Daarbij moet de hashtag #StopBiomassa gebruikt worden.

Volgens het comité is de urgentie groot omdat er vorige week nog een vergunning aan het Zweedse energiebedrijf Vattenfall werd afgegeven voor de bouw van een biomassacentrale in Diemen. Het Comité Schone Lucht werd vanwege die plannen opgericht en bestaat inmiddels uit een ‘grote groeiende groep bezorgde burgers’ die protesteert tegen alle biomassacentrales in Nederland.

Vattenfall heeft toestemming gekregen om in Diemen twee aardgascentrales en een hulpwarmtecentrale deels te vervangen door een biomassacentrale. Daarvoor is een zogeheten ‘natuurvergunning’ afgegeven, meldt de provincie Noord-Holland. Volgens het provinciebestuur is de stikstofuitstoot van de toekomstige biomassacentrale in Diemen lager dan van het complex dat er nu staat.

Er zijn verspreid over heel Nederland 42 grotere biomassacentrales in gebruik. Daarnaast is de bouw van nog eens twintig centrales gepland. Deze centrales, die merendeels op dierlijk of plantaardig restmateriaal energie opwekken, worden als oplossing gezien voor het klimaatprobleem omdat biomassa de opwekking van fossiele energie (olie/gas) kan vervangen.

Van alle duurzame energie die we opwekken in Nederland, is biomassa met 63 procent de grootste. Op ruime afstand volgt windenergie, gevolgd door zonne-energie, aardwarmte en bodemenergie. Uit onderzoek in opdracht van het kabinet is naar voren gekomen dat elektriciteit opwekken uit de verbranding van hout 20 procent meer stikstof, fijnstof en broeikasgas oplevert dan stroom uit een kolencentrale.

De verschillen met aardgas zijn zelfs nog groter; zo levert het opwekken van warmte met biomassa ruim twee keer zo veel stikstof op als bij het verbranden van gas. Daarentegen stoten biomassacentrales meer CO2 uit dan kolencentrales, blijkt uit onderzoek van adviesbureau DNV GL in opdracht van ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Als grote kolencentrales tot biomassacentrales worden omgebouwd, leidt dat tot 5 procent meer uitstoot.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ster
4 jaren geleden

Een biocentrale heeft om de vier minuten 1 vrachtwagen hout nodig om te kunnen blijven draaien.
Dat zegt genoeg,,

Heijs
4 jaren geleden
Antwoord aan  ster

Andere energie ‘everancier zoeken

Willy Schmidt
4 jaren geleden
Antwoord aan  ster

Als niemand meer bij vatenvall electriciteit afneemt zal het bedrijf wel ophouden met deze vervuiling . Boycot Vattenfall

Hendrik
4 jaren geleden

Politici kunnen met biomassa verstoken weer een vinkje zetten. Iedereen snapt dat biomassa stoken op deze schaal gewoon verkeerd is. Het besluit geeft feilloos aan hoe technocratisch onze regering is. En vooral hoe slecht het bestuur is.

H.J.Vos
4 jaren geleden

Als gepensioneerd scheepswerktuigkundige weet ik het één en ander over stoken. Ik kan maar één conclusie trekken:” biomassa verstoken berust op een grote leugen!” De groenzoeters die het hier voor het zeggen hebben laten zich uitsluitend voorlichten door “deskundigen” die de door hen gewenste oplossingen aandragen. Ik kies voor moderne kernenergie

Piet Hein Bellaar
3 jaren geleden
Antwoord aan  H.J.Vos

Kijk eens op Thorium.today. Wij steunen alle initiatieven die voor kernenergie pleiten. Dit ten minste naast Zon en Wind waarbij deze twee zeker niet heel Nederland en de Noordzee in beslag moeten nemen. Wij onderzoeken een pad waarbij tegen beperkte kosten met 10 jaar na nu de eerste 1GW schone en explosievrije centrale in Nederland opgestart kan worden. Als dat lukt dan kunnen er daarna 2 per jaar bijgebouwd worden. Laat graag weren of je hierover in discussie wil gaan.

magda van der Weel
4 jaren geleden

Al lang was ik verbaasd hierover. Jesse Klaver die een houtkachel had ben ik nu gek dacht ik? Nog subsidie ook. Is Nederland gek geworden? Bovendien klagen over droogte terwijl bommen zuurstof geeft en zorgt voor regen. Moet je gestudeerd hebben om dat te beseffen?
Gewoon een dikke trui aan als het koud is. Ik ben met pensioen en de hele dag thuis. Mijn energiekosten zijn 28 Euro per maand. Tevens heb ik rolluiken. Zo kun je ook aan het milieu denken, gewoon met je boeren verstand. Zijn die milieu activisten werkelijk milieu activisten? Volgens mij vullen ze hun zakken met subsidies en hitsen ze kinderen op door ze geld te geven.

Roel
4 jaren geleden

De politici die denken met biomassa goed te doen, hebben het helemaal verkeerd! Ze willen graag de luchtkwaliteit verbeteren, maar met het kappen en verbranden van bomen krijg je juist een tegenovergesteld resultaat. En als bomen de groene longen van de wereld zijn moet je ze juist niét kappen. Er zijn echt wel goede alternatieven, zoals kernenergie.

[…] onderwerp, want verder ken ik haar niet. Ook het (voormalig) linkse blad Ravage keert zich tegen biomassa. Het standpunt van de PvdD over biomassa is helder. Persoonlijk denk ik dat ze op veel […]

Paul
2 jaren geleden

Ik denk dat we vooral minder energie moeten verbruiken. Een voorbeeld. Ik ken een behoorlijk aantal mensen die iedere dag met de auto naar hun werk gaan. In de auto’s is ruimte genoeg voor het vervoeren van 4 personen. De mensen waar ik het over heb, zitten in hun eentje in de auto. Ik begrijp dat mensen moeten wennen aan het feit dat ze hun auto beter kunnen delen dan dat ze er alleen in rijden. Mijn hoop is vooral op de jonge generatie gevestigd. Zij groeien op in een wereld waarvan zij zich meer bewust zijn dan dat mijn generatie (1967 geboren) dat is.