Pelt, België

Het afgelopen weekeinde is in het Belgische Pelt een zendmast in brand gestoken. In Nederland zijn inmiddels 17 UMTS-masten onklaar gemaakt.

In Pelt, provincie Belgisch Limburg, is zaterdagavond een zendmast van Proximus en Telenet in brand gestoken. De omheining rond de zendmast is beschadigd en er zou een brandversneller zijn gebruikt. Het is dus zeker dat het om brandstichting gaat. De schade aan de zendmast is aanzienlijk. Het is voor zover bekend de eerste sabotageactie in België.

In dezelfde nacht waren twee UMTS-masten op het dak van een parkeergarage in Amsterdam-West het doelwit van brandstichters, waarvan er een daadwerkelijk vlam vatte. De afgelopen twee weken is bij zeker 17 zendmasten brand gesticht in het land: Dronten, Almere Haven, Groningen, Rijswijk (Gld), Beesd, Tilburg, Nuenen, Neerkant, Veldhoven (2), Oudenbosch, Spijkenisse, Rotterdam, Amsterdam (2), Deurne, Liessel.

Tegenstanders van UMTS-technologie strijden al een kleine twintig jaar tegen de zendmasten. Ze ondervinden daadwerkelijk gezondheidsklachten vanwege de elektromagnetische straling of zijn er bevreesd voor. Op vele plaatsen in het land kwamen en komen burgers in verzet tegen de plaatsing van UMTS-masten. Om dezelfde redenen is er weerstand tegen de uitrol van G5 waarmee het internetverkeer nog sneller tot stand komt. Zelfs politiek Den Haag is argwanend.

Critici van UMTS/5G wijzen op een mogelijk verband met onder meer kanker, alzheimer en onvruchtbaarheid. Ook zeggen sommige mensen zich ziek te voelen door de huidige stralingshoeveelheden, zij noemen zich ‘elektrogevoelig’. Het gaat dan om de elektromagnetische straling van telefoons en zendmasten. Op 21 april behandelt de rechtbank in Den Haag op schriftelijke wijze een door stichting Stop5G Nederland aangespannen kort geding tegen de uitrol van 5G.

De stichting eist een verbod om 5G verder uit te rollen ‘totdat naar de beste wetenschappelijke inzichten is aangetoond dat daardoor met zekerheid geen onherstelbare schade wordt veroorzaakt’. Afgelopen september vond in Den Haag een demonstratie tegen 5G plaats, die circa duizend actievoerders op de been bracht. Op 25 januari namen honderden actievoerders deel aan een Mars tegen 5G in de hoofdstad.

De zorgen rond 5G bestaan niet alleen in Nederland. Ook in het Verenigd Koninkrijk (VK) werden recent zendmasten in brand gestoken. Deze maand vonden in het VK tot dusver zeker twintig branden bij masten plaats. Ook medewerkers van telecombedrijven werden lastiggevallen. Dit weekend werd, buiten Nederland en België, ook brand gesticht bij antennes in Kroatië en Cyprus.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties