Virologen van het Jenner Instituut in Oxford beweren met succes een coronavaccin bij apen te hebben getest. Ze hopen het vaccin nog dit jaar op grote schaal in te kunnen zetten.

Wereldwijd wordt gezocht naar een vaccin waarmee de mensheid immuun wordt voor het dodelijke coronavirus. Wetenschappers van het Jenner Institute van de Britse universiteit Oxford beweren een voorsprong te hebben ten opzichte van hun collega-onderzoekers omdat ze in eerdere onderzoeken hebben bewezen dat soortgelijke inentingen – waaronder een vorig jaar tegen een eerder coronavirus – onschadelijk waren voor mensen.

Een paar jaar geleden ontwikkelden ze een vaccin tegen het Mers-virus, een vergelijkbaar coronavirus. Daartoe hadden ze een verkoudheidsvirus onschadelijk gemaakt en voorzien van genetische informatie van het Mers-virus. Het vaccin wekte zo een immuunreactie tegen het Mers-virus op. Dit najaar zou het vaccin al kunnen worden ingezet, zeiden ze eerder deze week in de New York Times.

Vorige week is de eerste klinische proef begonnen. Een paar duizend mensen zal worden ingeënt, de helft met dit vaccin, de andere helft met een vaccin tegen hersenvliesontsteking. Over een paar maanden moet blijken of in de groep met het coronavaccin – beduidend – minder infecties zijn voorgekomen dan in de controlegroep. „Wij zijn de enigen in dit land die blij zijn dat dit virus nog niet is uitgewoed”, merkten de onderzoekers cynisch op in de New York Times.

De opwinding ontstond ook doordat het vaccin succesvol bleek bij resusapen. Zes aapjes waren ingeënt en aan het virus blootgesteld. Vier weken later waren ze alle zes nog gezond. „Zes is niet veel, maar het resultaat geeft vertrouwen”, zegt Peter Rottier, emeritus hoogleraar virologie aan de Universiteit Utrecht in Trouw. „Deze aapjes staan heel dicht bij de mens.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties