Stichting Stop5gNL eiste maandag in kort geding de uitrol van 5G te stoppen omdat de straling van de elektromagnetische straling gezondheidsrisico’s zou opleveren.

„Er is geen wetenschappelijke consensus over de veiligheid van 5G, daar gaat het om”, zei de advocaat van Stop5GNL. „De uitrol van 5G moet worden gestaakt totdat blijkt dat reële gezondheidsrisico’s uit te sluiten zijn”, betoogde hij. „De overheid is bezig met een gok. Als die mislukt, zijn de gevolgen ernstig. Het is een onethisch experiment, de overheid dient burgers te beschermen tegen gezondheidsrisico’s.”

Volgens de advocaten van de Nederlandse staat roept de stichting Stop5GNL daarmee een schrikbeeld op. Nederland houdt zich in het belang van de volksgezondheid ruimschoots aan de limieten die zijn vastgelegd in Europese telecomwetgeving, stellen ze. Anders dan de stichting beweert, zegt de overheid dat er geen wetenschappelijke basis is voor de stelling dat 5G-frequenties gezondheidsschade opleveren.

De advocaat van Stop5G maakte een vergelijking met medicijnen. Die worden voor de introductie uitvoerig getest. „En patiënten hebben dan zelfs de keuze of zij wel of niet een nieuw medicijn innemen. Bij 5G is het straks anders, als het aan de staat ligt. Bij een landelijk dekkend netwerk krijg je een opgedrongen blootstelling.” Zolang onzeker is of 5G bijvoorbeeld kanker veroorzaakt, moet de overheid wachten met de aanleg ervan, vindt de belangengroep.

De overheid is van plan in juni de frequenties voor het 5G-netwerk te veilen. De stichting eiste bij de rechtbank dat de overheid op zijn minst moet wachten op een rapport van de Gezondheidsraad dat in juli wordt verwacht. Volgens het Agentschap Telecom is er geen reden tot zorg. Dat ziet toe op de handhaving van de limieten waar telecomproviders zich aan moeten houden.

Op maandag 25 mei doet de Haagse rechtbank uitspraak.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties