Pelsdierhouderij in Deurne, Brabant

In De Mortel en Deurne is donderdag het coronavirus onder nertsen aangetroffen. Eerder werd het virus al geconstateerd binnen twee andere pelsdierhouderijen in Brabant.

Vorige maand was de verwekker van COVID-19 al geconstateerd op nertsenfarms in Milheeze en Beek en Donk. Tientallen nertsen werden daar ziek of overleden aan het virus. Direct na die eerste ontdekkingen werd een onderzoek ingesteld. Hieruit blijkt dat er geen virus in de luchtmonsters buiten de stal is aangetroffen.

Wel is de ziekteverwekker in de directe omgeving van nertsen gevonden op stofdeeltjes binnen de stal. Het is nog onbekend of mensen via deze stofdeeltjes besmet kunnen raken met COVID-19. Vooralsnog lijkt het erop dat de dieren elkaar besmet hebben en dat het virus er weken heeft rondgewaard. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft dit vrijdagavond bekendgemaakt naar aanleiding van een onderzoek.

Het bedrijf in De Mortel is, evenals de twee locaties aan de Bankert in Milheeze, eigendom van nertsenhouder VOF Kuunders Nertsen. Het is gevestigd aan de Dr. de Quayweg met 14.700 moederdieren. Het bedrijf in Deurne heeft, zover bekend, geen connectie met de corona-uitbraak van april. Het ligt aan de Vinkenweg onder de naam Kuijpers Nertsenhouderij B.V. en heeft een vergunning voor 7.000 fokteven.

De pelsdiersector ligt al jaren onder vuur omdat nertsen er volgens dierenwelzijnsorganisaties onverantwoord worden gehuisvest. Ook weten de bedrijfsleiders in deze sector dat ze op 2024 alle deuren moeten sluiten zonder dat er hiervoor, menen ze, een acceptabele compensatie tegenover staat. Ten slotte kampt de sector al maanden met teruglopende inkomsten door een afnemende export naar China als gevolg van de uitbraak van het coronavirus.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties