Milieuactivisten hebben donderdagochtend korte tijd actie gevoerd op Schiphol. Ze fietsten op een landingsbaan en toonden een spandoek met de tekst ‘Geen poen zonder groen!’.

Negen actievoerders van Greenpeace zijn vanochtend rond 7 uur de Aalsmeerbaan bij Schiphol op gefietst. Ze willen dat er klimaatvoorwaarden worden gesteld aan de staatssteun voor KLM. „Geef vooral geen blanco cheque aan grote vervuilers anders gaan we naar de volgende crisis”, stelt een woordvoerder. De marechaussee heeft de actievoerders een uur later aangehouden en meegenomen.

Het is de milieuorganisatie niet alleen te doen om steun aan luchtvaartmaatschappijen, ook bij steun aan andere bedrijven en sectoren gaat het mis, vindt Joris Thijssen, directeur Greenpeace. „Zoals de sierteelt die jaarlijks tonnen aan gif uitstrooit over het land met desastreuze gevolgen voor onder andere bijen en vlinders. Ook deze sector is met miljoenen gesteund, zonder dat zij hun leven moet beteren.”

In heel Europa worden als gevolg van de coronacrisis noodlijdende luchtvaartmaatschappijen gesteund met miljarden. De voorlopige tussenstand staat op zo’n 30 miljard, blijkt uit de airline bailout tracker van Greenpeace, Carbon Market Watch en Transport & Environment. Greenpeace vindt dat er een jaarlijks dalend CO2-plafond moet komen voor de luchtvaartmaatschappijen dat in lijn is met het klimaatakkoord van Parijs.

De Werkgroep Toekomst Luchtvaart (WTL) en de Bewoners Omgeving Schiphol pleiten er vandaag voor  dat Schiphol na de coronacrisis naar maximaal 385.000 vliegtuigbewegingen per jaar moet dalen. Voor de uitbraak van het virus lag het plafond van vliegtuigbewegingen nog op 500.000 met zicht op groei, maar volgens de bewonersorganisaties kunnen er 115.000 ‘overbodige’ vluchten vanaf.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] Wij verzamelen met plezier de artikelen voor jou, alles over klimaatverandering. Via de Nieuwsbron ga je naar de pagina van het artikel. klimaat Veranderingsnieuws, begin hier gemakkelijk met zoeken […]

Mieneke Bron
4 jaren geleden

Uitstekende actie van Greenpeace. NU doorpakken met milieu beschermende maatregelen in noodzakelijk.