Een dierenactivist van Meat the Victims die mei vorig jaar een varkenshouderij in Boxtel bezette, heeft in een vraaggesprek kwaad bloed gezet bij lokale boeren en politici.

Een jaar geleden hielden dierenactivisten uit heel Europa een varkensstal in Boxtel een dag lang bezet. Doordat boeren uit de omgeving naar het bedrijf kwamen, ontstond er een grimmige sfeer. De rechter veroordeelde 67 activisten tot een boete van 300 euro en voorwaardelijke celstraf van twee weken. De raadsman van Meat the Victims is namens 24 verdachten in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak.

‘Robin’, een van de bezetters, bevond zich op de bewuste ochtend van 13 mei 2019 halverwege de groep die de stal binnenging. „In mijn beleving kon ik zo de stal binnenlopen. Het eerste wat opviel was de stank”, vertelt de dierenactivist aan Omroep Brabant. Voor Robin waren er al tientallen activisten de stal binnengegaan. „Ik zag mede-activisten ontroerd in de stallen staan. Het was erg zwaar.”

De eigenaar werd en wordt door de media als slachtoffer neergezet, vindt Robin. „De echte slachtoffers zitten binnen opgesloten. De varkens.” En dat vindt de dierenactivist in deze tijd niet meer kunnen. „Ik denk dat je als veehouder tegenwoordig met dit soort risico’s rekening moet houden.” Robin doelt daarmee op het binnenvallen en bezetten van een stal.

PVV Brabant en CU-SGP zijn woedend op de dierenactivist en Meat the Victims. PVV’er Maikel Boon heeft met stijgende verbazing het artikel gelezen en de video van Omroep Brabant bekeken: „Zeker als je dan hoort dat de varkens gewond zijn geraakt tijdens de bezetting. Die man is op zijn vingers getikt door de rechter en hij heeft er totaal geen spijt van. Ze zouden het zelfs zo weer doen. Onbegrijpelijk.”

PvdD en GL denken dat de actie en het dreigen met nieuwe bezettingen eerder averechts werken. „Je kunt een individuele veehouder niet afrekenen op het landbouwsysteem in Nederland”, zegt Hagar Roijackers namens GL. „Deze bezetting en de dreigementen nu schieten alle doelen voorbij.” Ook volgens GL is stalbezetting nooit toegestaan.

Linda Jansen, voorzitter van Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), reageert lacherig op de uitspraken van de dierenactivist. „De vergelijking tussen de varkens en een hond in een warme auto slaat nergens op. Wij verzorgen de dieren goed.” Dat invallen een bedrijfsrisico zijn, vindt Jansen belachelijk. „Het is een trauma geweest voor de boer en zijn familie. Het is alsof een grote groep mensen je huis binnen komt vallen omdat ze het met de wetgeving niet eens zijn.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties