Een akkerbouwer uit Middenbeemster stortte donderdag 6000 kilo aardappelen op de stoep van DEEN Supermarkten in Hoorn. Ze is boos omdat het concern de piepers importeert.

Astrid Francis teelt aardappelen van het exclusieve ras Beemster-Valery en levert onder andere aan DEEN. Van een kennis hoorde zij dat haar aardappelen niet meer in de schappen liggen vanwege een leveringsprobleem. „Toen werd ik boos. Een leveringsprobleem? Ik heb nog 120 ton in de schuur liggen, slechts twee kilometer van het hoofdkantoor vandaan.”

De persoon die namens haar de handel regelt, nam contact op met DEEN. „Hij kreeg te horen dat het seizoen voor de Nederlandse aardappelen voorbij is. DEEN koopt nu onder andere in Israël in. Er is dus geen tekort. De consument wordt gewoon voorgelogen”, aldus Francis. „De frustratie onder boeren die nu door de coronacrisis met een enorme voorraad zitten is groot, terwijl supermarkten in het buitenland inkopen.”

DEEN Supermarkten heeft aangekondigd dat zij aardappelteler Astrid Francis gaat helpen van haar aardappelen af te komen. DEEN gaat een groter volume inkopen en vanaf volgende week per filiaal een kuubkist neerzetten met haar Beemster Valery-aardappelen. Overigens bieden ook supermarktconcerns als AH en Dirk al maanden piepers aan afkomstig uit Israël, ondanks het Nederlandse overschot.

Nederland is de grootste aardappelexporteur van de wereld. De handel ligt op zijn gat vanwege de coronacrisis. De vraag naar lokale producten neemt toe in landen waar het virus heerst. Deze vraag is in Italië aan het begin van de corona-uitbraak verdrievoudigd en ook in Spanje kunnen telers de lokale vraag amper aan. De Nederlandse, Belgische en Duitse markt is rustig, wat de prijzen onder druk zet.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties