Dierenactivisten hebben op nertsenfarm Selten in Wilbertoord vossen aangetroffen die voor bont worden gehouden. Het houden van vossen voor bont is in Nederland al sinds 2008 verboden.

Volgens Animal Rights hebben onderzoekers bij nertsenfokker Selten zeker vijf vossen in draadgaaskooien aangetroffen en gefilmd. De dierenwelzijnsorganisatie heeft begin deze week een handhavingsverzoek bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ingediend. Het gedeelte van de bontfokkerij waar de vossen zitten, ziet er oud en armoedig uit. De kooien zijn smerig, klein en kaal.

De beelden tonen een witte vos die een zweer op de onderlip lijkt te hebben. Zeker één vos heeft een afgekloven staart en bij verschillende dieren zijn de teennagels uitgegroeid. „Al deze zaken vallen onder het onthouden van de nodige zorg en zijn een misdrijf”, aldus Erwin Vermeulen van Animal Rights. In dezelfde batterij kooien, iets verderop, zitten ook nertsen opgesloten.

De zeer ernstige welzijnsproblemen die vossen op pelsdierhouderijen ondervinden, bewogen de toenmalige minister van Landbouw er in 1995 toe de het fokken van vossen in Nederland te verbieden. „Nu, 25 jaar na dat besluit, blijken er in Nederland nog steeds vossen in dit soort horrorkooien gevangen te worden gehouden omwille van hun vacht”, zegt Vermeulen. „Dit is onbegrijpelijk en onacceptabel en dient streng bestraft te worden!

Tegelijk met vossen werd ook het houden van chinchilla’s voor hun huid verboden in 2008. Inmiddels is de hele bontfokkerij verboden. In Nederland is in 2013 de Wet verbod pelsdierhouderij in werking getreden. In deze wet staat dat pelsdierhouders tot 1 januari 2024 onder bepaalde voorwaarden mogen doorgaan met hun bedrijf. In 2015 waren er nog 150 fokkerijen met in totaal ruim een miljoen nertsen, vorig jaar waren dat er nog 130 met ruim 800.000 nertsen. Animal Rights pleit voor een versnelde afbouw van de nertsenfokkerij om zowel de dieren als de volksgezondheid (corona) te beschermen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties