Het Italiaanse strijdlied Bella Ciao dat in de Tweede Wereldoorlog veel werd gezongen, klonk donderdag onverwachts uit de minaretten in de Turkse stad Izmir.

De Turkse dictator Erdogan zal afgelopen nacht slecht geslapen hebben. Vermoedelijk hackers zijn erin geslaagd om donderdag om 17 uur de oproep tot gebed te verstoren door uit de minaretten in Izmir voor korte tijd het antifascistische strijdlied Bella Ciao te laten klinken. „Wie deze lelijke daad heeft begaan, zal zeker worden gevonden”, tweette Omer Celik, woordvoerder van de regerende dictatoriale AKP-partij.

Moskeeën mogen alleen religieuze boodschappen uit minaretten verkondigen, zoals bijvoorbeeld gebedsoproepen. Meerdere religieuzen in Turkije beschuldigden de dader donderdag van sabotage. Turkse media spreken onder meer van „een schandaal” en een „verachtelijke aanval op moskeeën”. Onduidelijk is hoe de omroepsystemen overgenomen werden. De Diyanet, die de officiële Turkse islam leidt, heeft een officiële klacht ingediend vanwege het voorval.

Bella ciao (Italiaans voor: Dag schoonheid) is een Italiaans strijdlied dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Italië populair werd onder de partizanen die zich verzetten tegen het fascisme en het nationaalsocialisme. Het was ook een van de strijdliederen van de studentenbeweging van mei 1968: ’t Is de bloem van de partizanen. Oh vaarwel schoonheid, vaarwel! ’t Is de bloem van de partizaan, die voor de vrijheid viel!

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties