De organisatie Meer Democratie roept op een petitie te ondertekenen voor een parlementaire enquête over het coronabeleid.

„Een parlementaire enquête is het zwaarste en meest effectieve middel om de hele toedracht op tafel krijgen en lessen te trekken voor de toekomst”, zegt Niesco Dubbelboer van Meer Democratie. „Het coronabeleid heeft grote gevolgen voor de democratie, de burgerrechten, de economie en het sociale leven van mensen. Het kwam tot stand zonder fundamentele en kritische discussie over alternatieven, zonder publicatie van onderliggende documenten en modellen, met een verlamd parlement en zonder dat de burgers zelf iets te zeggen hadden.”

Zodra dit kan, moet er volgens Meer Democratie een grondig onderzoek komen naar de hele toedracht om lessen te trekken voor deze en een eventuele volgende crisis. „Een parlementaire parlementaire enquête is hiervoor het beste middel. Iedereen die wordt gevraagd om te getuigen, inclusief kabinetsleden en leden van het Outbreak Management Team, is wettelijk verplicht te verschijnen en staat onder ede”, zegt Dubbelboer.

De afgelopen maanden werd het democratische proces grotendeels stilgelegd. Dubbelboer: „De Tweede Kamer kon nauwelijks normaal vergaderen, ministers kwamen niet meer naar het parlement om uitleg te geven, Kamervragen werden minimaal of niet beantwoord, stemmen over moties was nauwelijks mogelijk. Minister De Jonge weigerde eenvoudig om journalisten van RTL Nieuws documenten te verschaffen, terwijl hij dat op grond van de Wet Openbaarheid Bestuur wel verplicht is.”

Democratie kan volgens Meer Democratie niet functioneren zonder dat de klassieke burgerrechten zijn gegarandeerd: vrijheid van beweging, vergadering, vereniging, demonstratie. Deze zijn door de coronamaatregelen vanaf 15 maart vooralsnog grotendeels opgeschort. Dubbelboer: „De juridische basis hiervoor waren noodverordeningen van de 25 veiligheidsregio’s die normaal alleen bedoeld zijn voor kortdurende lokale situaties, zoals dreigende rellen bij voetbalwedstrijden.”

Dubbelboer: “Het verweer tegen al deze maatregelen luidt: het kon niet anders. Of dat waar is, weten we alleen als alle informatie wel op tafel komt. Het gaat hierbij om veel meer dan wijsheid achteraf. De coronamaatregelen kunnen nog lang duren. Daarnaast kan een pandemie als deze kan vaker gebeuren. Daarom is het heel verstandig om lessen te trekken uit de gebeurtenissen. Daarbij moet ook een antwoord komen op de vraag hoe de democratie en de burgerrechten nu en in de toekomst beschermd kunnen worden in tijden van crisis.”

Teken de oproep voor een parlementaire enquête, en wel hier.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties