Van de rechtbank in Den Haag mag het 5G-netwerk landelijk worden uitgerold in Nederland. Een stichting heeft het kort geding hierover tegen de Nederlandse staat verloren.

De stichting had geëist de uitrol van 5G te stoppen, omdat de gezondheidsrisico’s volgens hen niet voldoende zijn onderzocht. „Er is geen wetenschappelijke consensus over de veiligheid van 5G, daar gaat het om”, zei de advocaat van stichting Stop5GNL begin deze maand tijdens een kort geding. „De uitrol van 5G moet worden gestaakt totdat blijkt dat reële gezondheidsrisico’s uit te sluiten zijn”, betoogde hij begin deze maand.

De Staat, gedagvaarde in het kort geding, is het daar niet mee eens en heeft kritiek op de rapporten waar de stichting zich op beroept. De Staat vindt dat deze onderzoeken niet aan gangbare wetenschappelijke criteria voldoen. De wetenschappers die oproepen tot het opschorten van de uitrol van 5G zijn in de visie van de Staat onvoldoende thuis op dit terrein.

De voorzieningenrechter sluit zich daarbij aan en oordeelt vandaag dat de overheid bij de introductie van 5G alle voorschriften naleeft en de limieten niet worden overschreden. Volgens hem zijn er geen aanwijzingen dat de deskundigen van het RIVM en de Gezondheidsraad, waarop de Staat zich baseert, onzorgvuldig te werk zijn gegaan en geen oog hadden voor kritiek op de introductie van 5G.

„Als blijkt dat door de uitrol van 5G toch limieten worden overschreden en er gezondheidsrisico’s dreigen, heeft de Staat aangegeven te zullen ingrijpen en gehanteerde limieten aan te passen. Onder deze omstandigheden bestaat er voor mij geen aanleiding de introductie van 5G te verbieden”, zei de rechter. De overheid is van plan in juni de frequenties voor het 5G-netwerk te veilen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties