Cruciale zaken als een rookverbod op de terrassen, degelijke airco’s, het reinigen van toiletruimtes, het spoelen van glazen… het protocol besteedt er geen aandacht aan.

     door Peter de Kort

Koninklijke Horeca Nederland heeft, vreemd genoeg in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken, het protocol opgesteld dat het coronavirus vanaf 1 juni, als de kroegen deels weer open gaan, buiten de deur moet houden. De bekendste maatregelen zijn intussen besproken, maar er is helaas nog geen enkele discussie geweest over zaken die er niet in zijn opgenomen.

Zo is er bijvoorbeeld geen aandacht voor de kwaliteit van de binnenlucht. Uit onderzoek blijkt dat in gebouwen virusbesmetting ook via hele kleine druppeltjes in de lucht, de zogenoemde aerosolen, makkelijker verloopt dan de meeste virologen voorheen dachten.

Door de aanwezigheid van het lage aantal bezoekers binnen, maximaal dertig, is de kans op besmetting nu nog niet zo groot. Maar als in juli het maximum naar 100 bezoekers wordt opgeschroefd en men bij slecht weer niet of verkeerd ventileert, ontstaat er wel degelijk een probleem.

   Airco

Om energie te besparen wordt vooral in de herfst en winter vaker weinig of geen buitenlucht toegevoegd in de horecagelegenheid. Er zijn nog geen perfect werkende gesloten ventilatiesystemen (dus alleen binnenlucht ventilatie) die alle virussen eruit filteren. Een goed functionerend aircosysteem moet daarom continu 100 procent verse en schone buitenlucht aanzuigen en voert op efficiënte wijze lucht zo gefilterd mogelijk af.

Dan de toiletruimte. Bij tandartspraktijken en zwembaden mogen klanten die niet gebruiken. Bij toilethandelingen worden namelijk ook aerosolen verspreid en veel contactafdrukken gemaakt. De soms niet of slecht geventileerde toiletruimtes openhouden voor de niet altijd nuchtere gasten in de veel drukkere horeca, lijkt mij dan helemaal uit den boze. Ook de recente corona-uitbraak in Zuid-Korea vond voor een deel plaats in de toiletten.

Het protocol bevat slechts het advies dat je in deze coronatijd beter meer dan één keer per dag de ruimte kunt schoonmaken en er wordt aan de klant het advies gegeven alleen ná het wc-gebruik de handen te wassen. Het lijkt mij verstandiger de toiletten te sluiten. Of er wordt afgesproken dat elke keer meteen na eenmalig gebruik de toiletruimte grondig wordt schoongemaakt.

Voor het spoelen van glaswerk is leidingwater op zich geen probleem, maar hoe groot is de kans dat je besmet raakt door het lauwe spoelwater dat gebruikt wordt om soms honderden glazen per uur te reinigen? Zolang dit onduidelijk is, kan men beter volledig afbreekbare plastic glazen gebruikten, wat sommige horecaondernemers zelf al hebben besloten.

   Sigarettenrook

Over de buitenlucht wordt ook niets vermeld in het protocol. Doordat de rookhokken sinds dit jaar zijn verboden, neemt de overlast op terrassen enorm toe. Het virus lift via de aerosolen die rokers uitademen mee met tabaksrook. Rokers stoten tabaksrook gemiddeld harder uit dan hun gewone adem. Doordat rokers meer hoesten, en niet-rokers eerder gaan hoesten door tabaksrook, verspreidt het covid-19 virus zich nog meer.

Een rookverbod op en rond de terrassen is daarom een must. De bijvangst is ook de moeite waard. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sterven aan deze onderschatte meerookpandemie wereldwijd elk jaar bijna 900.000 niet-rokers. Als dit rookverbod er komt, kunnen we buiten naar de één meter-norm voor niet-beschutte terrassen, omdat de covid-19 besmettingskans in de echte buitenlucht een stuk kleiner is dan binnen en ook de WHO een meter afstand voldoende vindt.

Pas als al deze maatregelen worden ingevoerd, kan iedereen weer met een gerust hart uitgaan. Horeca-eigenaren die geen gebruik van extra terrasruimte mogen maken, kunnen kleinere terrastafels of opklaptafels gebruiken, of zij vervangen tafels in palen met glazenhouders. Zo kunnen zij weer ongeveer net zoveel gasten buiten ontvangen als voorheen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties